Комплектите дървени мебели, продавани в магазините или направени по поръчка, са доста скъпи. Възможно е да се намалят разходите за подреждане на зона за отдих, като се използват рециклируеми материали. Можете сами да си направите мебели от палети и създаването им ще е много по-евтино от закупуването на готови. А външният им вид по нищо не отстъпва на скъпите маркови продукти.

Такива мебели се използват не само за градинските зони за отдих, но и за апартаменти. Вариациите на продуктите изумяват въображението и работата по тях не изисква специални познания в дърводелството. Опитайте и със сигурност ще успеете.

Палетите са дървени конструкции, използвани за удобство при транспортиране на голямо разнообразие от стоки. Външно те са под формата на твърди опори, направени от дървени дъски, поставени на еднакво разстояние една от друга. Височината им достига 12 сантиметра, а дължината и ширината им варират в зависимост от модела.

Европейските стандарти

са 1,2х0,8 метра, има и такива с размери 1,2х1,0 метра.
Характерна особеност на палетите е здравината и издръжливостта на дървесината, използвана за тяхното създаване. Това се дължи на факта, че според техническите си характеристики те трябва да издържат на около тон от теглото на натоварените върху тях стоки. След транспортиране на стоки, палетите често се изхвърлят.
Но напоследък от тях се правят мебели. Интересният дизайн, лекотата на производството, както и екологосъобразността на тези продукти са предизвикали истински бум сред дизайнерите, които създават цели колекции мебели въз основа на палетите.
Те могат да се използват за прекрасни удобни столове за зоната за отдих, за кутии за съхранение на разнообразни градински инструменти, както и за маси, нощни шкафчета, рафтове, легла и много други.

Къде да закупите

За промишлените и търговските предприятия палетите са изразходван материал, който често се изхвърля след разтоварването. Ако намерите такива предприятия, лесно ще договорите и вземете ненужния материал за себе си. Също така, палети могат лесно да бъдат намерени и поръчани в интернет. След началото на бума на мебелите, изработени от тях, голям брой онлайн магазини започнаха да ги купуват и продават.

Здравина и трайност

Основните предимства на мебелите от дървени палети,са здравината и трайността на дървесината. Градинските мебели „направи си сам“ от палети имат функционален дизайн, подобен на скандинавския стил.

Те също са относително леки (стандартен палет тежи около 15-20 кг), което прави възможно преместването му, като внася новост в дизайна.
Цената за производство на такива мебели е значително по-ниска от цената на закупените готови.

Едни от най-популярните продукти, които могат да бъдат направени с помощта на този материал са маса, фотьойл и стелажи.

Какви инструменти ви трябват

В допълнение към дървените части, за да създадете градинските си шедьоври, ще са ви необходими инструменти за работа с дърво (чук, машина за шлифоване, отвертка), пирони, винтове, лепило за дърво, грунд, бои или лакове, както и аксесоари за декорация. Последното зависи от дизайна на продукта и се избира индивидуално.

Преди да направите мебелите от палети, трябва

правилно да подготвите дървото

Първоначално закупените палети трябва да бъдат почистени от прах и мръсотия. Това е най-добре да се извършва на открито или в добре проветриво помещение с помощта на шлифовъчна машина. С нейна помощ се отстранява тънкия горен слой дърво, изглаждат се всички неравности и грапавини. Добре опесъчената повърхност ще изглежда гладка, свеждайки до минимум възможността да се получи треска по време на по-нататъшната употреба на продукта.

Градински стол 

Започвате с чертежите. Можете да ги направите сами или да разгледате в интернет.

За да направите градински стол например, подготвената палета трябва да бъде изрязана по средата. Получените две части разрязвате наполовина. Схемата за сглобяване на мебели от палети е много проста. Две еднакви части ще направят седалка и облегалка. Те трябва да бъдат свързани под лек наклон с помощта на самонарезни винтове. Можете също така да изрежете дупки в страничните ламели на седалката, в които можете да залепите облегалката с помощта на лепило. Останалите две части ще бъдат използвани като подлакътници.
Гърбът и седалката трябва да бъдат фиксирани между подлакътниците с винтове, пирони, на разстояние около 20-30 см от пода. Конструкцията е готова. За удобство можете да ушиете възглавници и да ги поставите на седалката и облегалката на стола.

Готовият продукт е покрит със слой влагоустойчив грунд. По-добре е да се боядиса или лакира. Това свежда до минимум възможността за надраскване на повърхността.

Как да направите маса 

За да създадете маса, са ви необходими 2-3 палета. Разглобявате един от тях на дъски, които ще бъдат използвани за създаване на плътна равнина на масата и затваряне на нишите в палетите.

Инсталираме дъските на бъдещия плот, като правим плътна повърхност. Обработваме дървото (изцикляме го и го покриваме с грунд, лак или боя). Оставяме да изсъхне добре. След това забиваме четири крака в ъглите на конструкцията, предварително направени от разглобен палет и правилно обработени.

Минималистичната маса е готова. След сглобяването може да бъде обработена с грунд или да я обгорите с газова горелка, за да придадете оригинален вид. Освен това не забравяйте да полирате дървото.
С три палета - един може да се разглоби на части и два да се свържат заедно, ще направите вътрешна ниша за масата, която може да съдържа прибори за хранене, салфетки и други полезни неща. При желание можете да прикрепите колела към краката на масата, за да бъде по-маневрена.

Стелаж за стената 

Стелажът може да е необходим за организиране на пространството в помощното помещение, за съхранение на малки градински инструменти. Прави се много просто. Палетът се разрязва по дължина на две части. Една от тях е полирана и обработена.
На задната страна са направени крепежни елементи към стената (монтирани са метални бримки). На летвите са монтирани малки куки, върху които впоследствие ще висят различни градински лопати и др.
Готовият стелаж е окачен на самонарезни винтове, фиксирани в стената.

По този начин можете да направите рафтове за подправки в кухнята или рафтове за бутилки и други различни контейнери. Такъв стелаж ще се различава само по това, че трябва да бъде прикрепен към стената със страната, на която са разположени лентите, и допълнителни ленти са прикрепени към външната страна, за да се поставят нещата върху тях. Разрязвайки палета на няколко части, можете да направите няколко еднакви рафта, което ще подобри функционалността на всяка стая.

Дърво и текстил 

Изработването на мебели от палети в повечето случаи изисква комбинация от дървени части с текстилен декор. Следователно, когато започва производството на такива продукти, трябва да се мисли предварително за възможностите за създаване или купуване на текстилни атрибути.

Струва си да се отбележи, че мебелите от палети "направи си сам" изглеждат добре с естествени, памучни, ленени тъкани, които допълват минималистичния дизайн.
Когато избирате текстил, като плат за възглавници, изберете лен. Те са лесни за грижа, издръжливи и естетически приятни.