Красивата дума "патио" все по-често се среща и у нас. В буквален превод от испански това означава „двор без покрив“. Традиционно вътрешният двор е малка настлана площ, която е превърната в нещо като стая на открито.

Вътрешният двор може да се използва за отдих, приемане на гости и като площадка с изглед към градината. На това място можете да правите слънчеви бани следобед или да вечеряте през летните вечери.
Традиционното оформление на вътрешния двор е в задната част на къщата. Идеално е ако има втори изход (освен предния): поставянето на вътрешен двор до вратата значително ще улесни сервирането на закуски и напитки и почистването.

Въпреки това е напълно възможно и да подредите двор с настилка отделно от къщата, директно в градината - това ще ви даде възможност по-свободно да решавате очертанията на патиото. Поставянето към стената диктува доста строги геометрични форми.

Удобна и уютна почивка 

Особено важно е да се открива атрактивна гледка от вътрешния двор към градината. В крайна сметка това е място за почивка, което трябва да стане любимо за всички членове на семейството. Тук трябва да е не само удобно и уютно, но и красиво.
Това означава, че не трябва да го поставяте до непривлекателни сгради, зеленчукова градина и т.н. Идеално е ако можете да виждате от там декоративната част на градината, езерцето и цветните лехи от вътрешния двор.

Можете и да направите малко мини езерце директно във вътрешния двор. Грозната или нежелана гледка от едната страна (например към улицата или съседен двор) може да бъде скрита с помощта на параван - дървена или метална решетка, преплетена с катерещи се растения.
Нежелателно е и в близост да има големи широколистни дървета, тъй като това ще диктува необходимостта от цялостно ежедневно почистване.

Що се отнася до нивото на осветеност, това зависи предимно от предназначението на патиото.

А ако възнамерявате да сложите шезлонг и да се печете, трябва да изберете най-слънчевото място. Въпреки това, през юли по обяд в такъв двор, едва ли ще можете да седнете с гости. Решението на този проблем е да засенчите част от него с перголи или сенници.

Размер и очертания 

Размерът се определя въз основа на размера на самия обект, нуждите на семейството и целта на вътрешния двор. Ако възнамерявате да приемате там гости, разбира се трябва да има много мебели и да бъде достатъчно просторен. За малко семейство можете да уредите много мъничка площ, където ще бъде уютно да седнете с книга или да се полюбувате на градината.

Във всеки случай размерът на патиото обикновено е най-малко 4 квадратни метра. Препоръчително е да осигурите най-малко 3,5 квадратни метра на човек (въз основа на броя на членовете на семейството или максималния брой гости).

Все пак е по-добре да се спазва определена пропорция спрямо общата площ: вътрешният двор е само една част от градината и не бива да я "завзема".

До стената на къщата обикновено се прави правоъгълно или квадратно. Свързва се добре с линиите на къщата и улеснява работата по полагането на подовата настилка.

Вътрешен двор, разположен на няколко нива, разделен на зони със стъпала, може да изглежда много интересен и да е с по-меки очертания.
Всичко зависи от вкуса и предпочитанията ви.

Настилката 

Когато създавате вътрешен двор, препоръчително е да избягвате неплътни материали (чакъл и др.), Както и павета, по които е доста неудобно да се ходи и не е лесно да се почистят. Важно е да обърнете внимание не само на декоративните свойства на материала, но и на неговата практичност.

Най-евтиният и в същото време доста практичен вариант е настилката с бетонни плочи. Можете да опитате да комбинирате плочи с различни форми.

Добър вариант е и с тротоарни тухли, той ви позволява да оформите двор с всякаква форма.

Ако ще правите вътрешен двор в страната сами, можете да използвате специални форми за направа на плочи.

Струва си и да опитате да направите мозайка от счупени плочи или естествен камък. Но не трябва да бъде прекалено пъстра.

Разбира се, настилката на патиото с плочи от естествен камък изглежда страхотно. Това обаче е един от най-скъпите материали и е доста трудно да се работи с него.

Дървените подови настилки също ще изглеждат много интересни. Но трябва да използвате само дърво, обработено и импрегнирано със специални съединения за него. Най-лесният начин е да използвате готови скари в дървена рамка. В този случай изграждането на подовата настилка няма да отнеме много време и резултатът ще изглежда страхотно.

Обикновено комбинация от два или три вида плочи изглежда много добре. Не бива обаче да се увличате твърде много от разнообразието от материали.

Мебели, осветление и аксесоари 

За да може вашето патио да се превърне в истинска стая на открито, то трябва да бъде обзаведено.
На първо място, абсолютно необходимите елементи са достатъчно място за сядане и маса. Дори да не планирате да приемате гости тук, все пак е препоръчително да има къде сложите книга, лаптоп, чаша питие... Градинските столове или дивани ще са около пластмасова, стъклена или дървена маса. Можете да поставите също пейка, люлка, шезлонг или барбекю.

Наложително е да осигурите осветление, за да можете да вечеряте в своето патио. Фенерите могат да се поставят на стената на къщата или да се монтират на стълбове. Ако окабеляването не е възможно, използвайте фенери със слънчева енергия или градински факли (най-важното е да сте наясно с мерките за безопасност, когато ги използвате).

За да направите двора възможно най-удобен, можете да допълвате интериора му с разнообразни украси. Важно е да не прекалявате с аксесоарите, за да не изглежда мястото затрупан.

ВАЖНО

Мебелите и аксесоарите, използвани при подреждането на вътрешния двор, трябва не само да се комбинират с настилката, но и да се хармонизират стилистично както с интериора на къщата, така и с цялостния дизайн на градината, тъй като патиото е междинната връзка между къщата и градината.

Зелената украса 

Несъмнено един от най-важните аспекти в декорацията на вътрешния двор е неговата зелена декорация. Градина в саксии, повдигнати цветни лехи, перголи, настилка с джобове за засаждане - всички тези елементи не само украсяват двора, но и го правят наистина част от градината и я правят по-интересна.

Вътрешната градина от саксии може да включва както стайни растения, зимуващи в къщата, така и ярки градински едногодишни.
Препоръчително е да изберете саксии и съдове, които са в хармония с настилката и обзавеждането по цвят и материал. Те трябва да бъдат поставени, така, че да не пречат на преминаването и движението, да не засенчват шезлонгите и др.

Можете да инсталирате специални рафтове, стойки и шкафове за саксии и контейнери. Растенията в градината трябва да се поливат редовно, тъй като почвата в саксиите на открито изсъхва доста бързо.

СЪВЕТ

За да се направи джоб за засаждане в настилката, една от плочите се полага без хоросан. След като всички други плочи са положени, отстранете плочата и насипната възглавница. По периметъра на джоба се монтира твърда граница и се запълва с плодородна почва. След това можете да засадите растенията.

В такъв джоб ще бъде много интересно да направите микро водоемче. За целта джобът трябва да бъде облицован с филм отвътре и да се напълни с вода. Можете дори да го украсите с някое непретенциозно малко водно растение (например пистия - „водна салата“ ще свърши работа).

Разнообразие от перголи и решетки с увивни растения също перфектно украсяват това място за релакс.

Можете например да направите няколко джоба до стената на къщата, да поставите решетка и да засадите растения за вертикално озеленяване - това ще съживи скучната стена.

Вариант е и да инсталирате пергола за навес, за да ви предпази от горещото лятно слънце. Катерещите се рози ще изпълнят вътрешния двор с възхитителен аромат, прекрасни ще са ярките клематиси, а виещите се едногодишни растения - непретенциозната ипомея, аристократичната кобея и други екстравагантни екземпляри ще придадат на вашето патио много специален чар.