10 вкусни и лесни рецепти

Трудно е да се измисли по-универсално и леко ястие от пилешки гърди, изпечени във фурната. Те винаги са много различни, защото нежното филе перфектно поема вкусовете и ароматите. Днес ще ви предложим няколко лесни, успешни и изключително вкусни рецепти.

1. В соев сос 

Продукти: пилешки гърди, 4 скилидки чесън, 100 мл соев сос, 1 супена лъжица зехтин, подправки.

Приготвяне: Поставете пилешкото месо в плик за печене и добавете счукания чесън, маслото, соевия сос и подправките на вкус. Завържете, разклатете всичко много добре и печете във фурната за 30-40 минути на 180 градуса.

2. С твърдо сирене/кашкавал 

Ще ви трябват: 1,5 кг пилешки гърди, 300 г домати, 150 г твърдо сирене, 2 суп. лъж. заквасена сметана, 1 ч. лъж. горчица, подправки.

Приготвяне: Натрийте пилешкото месо с подправките от всички страни и от горната страна направете дълбоки срезове, без да стигате до края. Поставете резенчета домати и ивици сирене в тях. Намажете пилето отгоре със сметана и горчица. Печете 35-40 минути на 180 градуса.

3. С мед и горчица 

Продукти: пилешки гърди, 1 супена лъжица горчица, 2 суп. лъж. мед, подправки по ваш вкус.

Приготвяне: Натрийте месото с подправките и го намажете с предварително подготвения сос от мед и горчица. Оставете за 20 минути да се маринова. Печете във фурната на 200-220 градуса за 25-30 минути или до получаване на красива коричка.

4. Запечени с портокали 

Ще ви трябват: пилешки гърди, 1 портокал, подправки, 1 суп. лъж. соев сос.

Подготовка: Разрежете гърдите, така че да оформите джоб. Натрийте месото от всички страни със соев сос и подправки и сложете няколко резена портокал в джоба. Завийте пилето във фолио, заедно с останалите резенчета портокал. Печете 20-30 минути при 200 градуса.

5. Със сметанов сос 

Продукти: 2 пилешки гърди, 100 г кашкавал, 100 мл сметана , 50 г топено сирене, подправки.

Приготвяне: Натрийте пилешките гърди с подправките и леко запържете до златисто кафяво. Настържете двата вида сирена, смесете ги със сметаната и с получения сос залейте пилето. Печете във фурната за 30 минути на 180 градуса.

6. В майонеза 

Ще ви трябват: 4 пилешки гърди, 5 суп. лъж. майонеза, кориандър, провансалски билки, сол, черен пипер, червен пипер, подправки, чесън.

Приготвяне: Смесете майонезата със счукания чесън и всички подправки и оставете соса настрана за 10-15 минути. Начукайте леко пилешките гърди, полейте ги с майонезения сос и мариновайте за още половин час. Печете 30 минути на 180-200 градуса.

7. Със запечени зеленчуци 

Продукти: пилешки гърди, 250 г картофи, 250 г моркови, глава лук, чушка, тиквичка, домат, връзка зелен лук, 2 скилидки чесън, подправки, 2 суп. лъж. зехтин, 2 суп. лъж. сметана.

Приготвяне: Намажете пилешкото месо със сметаната и го поставете в съда за печене. Разпределете около него произволно нарязаните зеленчуци. Отгоре поръсете с нарязан чесън, зелен лук и подправки. Поръсете зеленчуците с олио и печете под фолиото за 35 минути. Махнете фолиото и печете още 10 минути.

8. С ориз 

Ще ви трябват: пилешки гърди, чушка, 50 г гъби, морков, тиквичка, 50 г ориз, подправки.

Приготвяне: Накиснете ориза в гореща вода за 5 минути, а пилешкото месо оваляйте в подправките. Прехвърлете ориза заедно с водата в тава, поставете гърдите отгоре и разпределете зеленчуците отстрани. Печете всичко заедно за 45 минути с фолио на 180 градуса.

9. С картофи 

Получава се изключително вкусно, ако използвате млади, дребни картофи, които дори няма да се налага да ги режете.

Ще ви трябват: пилешки гърди, 300 г картофи, 0,5 глава лук, чушка, 100 г кашкавал, 25 мл соев сос, подправки.

Приготвяне: Мариновайте пилето в соев сос и подправки за 25 минути. Поставете зеленчуците в тавата за печене, а отгоре - пилешките гърди. Полейте с останалата марината, покрийте с фолио и печете 20 минути на 180 градуса. Отстранете фолиото, поръсете с настърган кашкавал и печете още 15 минути.

10. Запечени с гъби 

Продукти: пилешки гърди, 200 г гъби, 2 суп. лъж. настърган кашкавал, глава лук, 3 суп. лъж. кисело мляко, 1 ч. лъж. горчица, подправки, магданоз и копър.

Приготвяне: Смесете киселото мляко, горчицата, подправките и ситно нарязаните магданоз и копър. Разрежете пилешкото месо, така че да можете да го „разтворите“. Леко го начукайте и го намажете от едната страна с приготвената марината. Поставете върху месото малко настърган кашкавал и пържени гъби и лук. Навийте на стегнато руло и увийте във фолио. Наредете в тавичка и печете 45-50 минути във фурната на 180 градуса.