Задават се едни от най-дългите и горещи дни през цялата година. Предстои и един много обичан български празник с интересни обичаи и поверия. Ще си говорим за суша, за жарките слънчеви лъчи, ще има екзотика, ще има и хитринки за обичайните заподозрени.

А подготвяте ли се за отпуски и приключения? Чудесно! Всички имаме нужда от позитивни емоции, но не бива да забравяме градинските дейности. Затова, задачките набързо:

1. Не пропускайте поливки! Дори сутрин преди работа да ви се струва, че почвата в саксиите е мокра, помислете дали наличната влага ще бъде достатъчна за целия ден. Променете графика и започнете да поливате вечер на здрачаване.

2. Дръжте плевелите под контрол! Миг невнимание и отлагане на това досадно (или терапевтично) занимание може да коства осеменяване на конкурентните плевели, а след това отново се връщате на стартовата линия. Не позволявайте плевелите да цъфтят или хвърлят семена. Изчистете ги преди това.

3. Започнете да засявате двугодишни цветя. Колкото по-рано, толкова по-вероятно е да ви зарадват с цветове още наесен. Особено теменужките.

4. Обърнете специално внимание на хризантемите. Щипнете връхчетата, за да се разклонят и оформят добре.

5. Вече може да пристъпите към размножаване на перуники и други многогодишни растения. Информирайте се предварително кога, как и защо за отделните видове.

6. Не пропускайте да осигурите опори на високите цветя, ако не сте го направили досега. Старите сортове далии с огромните цветове имат нужда от такива. А също и от почистване на страничните пъпки, ако наистина искате да се радвате на цветове-гиганти.

7. Грижете се за естетиката и чистотата в градината, като своевременно премахвате прецъфтелите цветове, особено при растения, които цъфтят дълго.

8. Не пропускайте подхранвания най-вече при саксийните цветя. Използвайте комбинирани торове, за да става по-лесно.

9. Редовно преглеждайте цветята за натрапници и болести. Топлото и сухо време е рай за акарите, въшките и други гадини, които хванати навреме се борят лесно.

Тревният килим

Водата е изключително важна, ако искате зелен килим като от филмите. Ако имате поливна система, настройте я така, че да започне да полива вечер и/или рано сутринта в зависимост от нуждата.

Ако обаче нямате възможност да напоявате, примирете се с малко по-невзрачен вид. Грижата за коситбите са една идея по-малко. Освен, че са по-малко на брой, оставяйте я по-висока. Така няма да виждате отмрелите листа във вътрешността.

Третирането с хербициди за широколистни плевели е към края си, но не бива да го занемарявате все още.

Обмислете да ограничите чимовете с красиви декоративни бордюри. Те ще играят ролята на рамка, а и ще оптимизират естетиката на лехите и тревата.

Санитарни резитби за цъфтящите храсти 

Знаем, че понякога резитбите при цъфтящите храсти може да са объркващи. Не е както при лозите. Тук имаме много различни видове с разнородни нужди, но ето едно лесно за помнене правило – прецъфтелите се режат сега.

Не отлагайте дълго почистването на люляковите преминали цветове. Ако искате да се радвате на едри рози, почиствайте страничните пъпки. Рано цъфтящите клематиси се режат и оформят сега, а ако са ремонтантни, скоро ще ви зарадват отново с цветове.

Старайте се докато работите с ножицата по живите плетове да поглеждате във вътрешността им. Колкото по-рано откриете неприятност (болести, насекоми или повреди), толкова по-лесно ще се справите с тях.

Засадете си сухоустойчиви видове 

Както знаем, през последните няколко години лятото в много райони е белязано не само от жега, но и от суша. За съжаление не са малко селцата, които напълно пресъхват и се налага да преминат на режим на водата или изобщо няма такава.

Решения на този проблем има много, но считаме, че най-лесно, разумно и ефективно е да се приспособим. Отглеждайки сухоустойчиви цветя, намаляваме нуждата и разходите на вода. От това пък следват положителни резултати и за градината, и за природата. Все пак, трябва да бъдем отговорни.

Съвсем скоро ще ви разкажем за едни от най-сухоустойчивите цветя, с които можете да украсите градината.

Помислете за стайните цветя 

Откакто денят нараства, цветята се развиват по-бързо и по-добре, цъфтят обилно и радват окото. Да, обаче може да си имате неприятности със слънчевите лъчи, независимо че дадено цвете е стояло на същото място цяла зима. Пригори не са изключени, затова внимавайте.

От друга страна, стайните цветя също ще се облагодетелстват, ако ги изнесете навън. Условието отново е да внимавате със слънцето. Осигурете шарена сянка, редовни поливки и подхранвания и към края на сезона ще си имате гиганти, при това щастливи.