Заради драстично нарастващата цена на природния газ едва ли торовата компания „Неохим“ ще има възможност да продължи работа през месец юли. Като един от водещите производители на амониев нитрат, чиято основна суровина е природният газ, тя ще е сред най-засегнатите от поредното предстоящо увеличение на синьото гориво, съобщиха от ръководството.

Темпът на нарастване на стойностите на минералните торове в Европа, бившите съветски републики и Северна Африка вещае тежка година за „Неохим“ АД. Цената, на която през миналото лято производителят имаше възможност да доставя на българския пазар най-популярния азотен тор в България - амониев нитрат, едва ли ще се повтори, смятат от компанията. И дадоха за пример Франция, където новата сезонна цена на този продукт стартира от 305 евро /CPT/, което представлява увеличение от 75 евро/т или 33% спрямо същия период на 2020 г.

Новата по-висока стойност на амониевия нитрат е плод на много по-твърди условия на пазара на азотни торове, както и на по-високи цени на амоняка, природния газ и въглеродните квоти в сравнение с предходната година.

От торовия производител не могат да бъдат категорични дали всеобщото увеличение на цените на стоки и суровини ще бъде с краткотраен ефект, дължащ се на възстановяването след икономическия срив, породен от коронакризата, или ще се превърне в дълготрайна тенденция, както предвиждат анализатори.

Лъч светлина за българския земеделец остава добрият старт на изкупната кампания на зърнените продукти. Още в началото цената на царевицата отбеляза рекордни стойности, недостигнати от 2012 г. насам, смятат от ръководството.

Основното притеснение на мениджмънта на „Неохим“ АД е дали земеделските производители имат поглед върху динамиката на цените на торовете в световен мащаб. И… остава въпросът: „Ще се почувстват ли изненадани те от това, което ще се случи през септември?“.