Случва се градината да е създадена по всички правила, но нещо липсва за общата хармония. Опитайте се да промените с акценти - ярки и запомнящи се детайли, които могат да направят вашия имот оригинален и уникален.

Такава важна мисия може да бъде поверена на градински конструкции, оригинални лампи, необичайни градински мебели, обмислени групови насаждения или дори да се отделят ъгли за алпинеум или градина с мъх. И разбира се - ефектни растения: цъфтящи трайни насаждения, дървета с необичайна форма или цвят на короната и необикновени храсти.

Зонират, подчертават и оцветяват 

Ролята на акцентите не е само да привличат вниманието към градината. Ярките детайли могат да решат и други важни проблеми на дизайна: зоново пространство, добавяне на цветови нюанси, подчертаване на оригиналността на релефа и интересни архитектурни решения... И - успешно да маскират недостатъците!

Поставянето на градински акценти е невероятно забавна игра, в която можете да покажете своята индивидуалност и да реализирате своите творчески фантазии.

Например в градината, украсена с камъни, ярките цветя са ефективен акцент. Не забравяйте, че основното нещо е добрата идея.
Разбира се, по-трудно да го "измислим", отколкото да следваме каноните, но в този случай вие създавате каноните! Лесно е да почувствате "вашата тема": всички ние подсъзнателно гравитираме към определени "пейзажи", просто трябва да уловим собственото си настроение и да го "украсим" с растения и предмети.

Колко? 

В двора, независимо колко е голям или малък, трябва да има не повече от 4-5, но по-добре - 1-3 акцента. Освен това размерът на тези елементи не трябва да бъде пропорционален на размера на парцела: на много малка площ е по-подходящо да се създаде голям акцент, в противен случай градината ще изглежда "плоска". И в повечето случаи акцентът е доста забележим, а не миниатюрен детайл.

На видно място 

Поставете акцента там, където ще бъде видим. Например - на фона на беседка или цветна градина, на границата на градинската зона, или на предната морава, която се вижда от всички точки на градината.
Когато поставяте акценти в градината, следвайте правилото: те ще бъдат по-подходящи там, където се виждат най-добре.

Разнообразие 

Има три основни принципа за поставяне на акцент: сходство, контраст и изразителност. Например, използвайки подобие, можете да направите красивия завой на пътеката по-изразителен, като го дублирате с верига градински лампи.

Или подчертайте кръглата форма на цветната градина, като включите сферична туя в допълнение към цветята.

А изразителен, оригинален голям контейнер с цветя ще подчертае всяка част от градината.

Основното предимство на акцентите е разнообразието: можете да ги променяте и да ги поставяте по нов начин.

Единично растение или група 

Дизайнът на градината се подчертава чудесно от красиво иглолистно растение, фигурално подрязан храст, интересно оформено дърво - плачеща бреза или козя върба.

Важно: всяко растение е подходящо за ролята на акцент, ако се отличава с оригиналност - има нестандартна форма на короната, ефектна форма или цвят на листата. Понякога има неочаквани, дори любопитни варианти - например обикновен живовляк, наподобяващ хост по размер, може да действа като акцент, ако изберете правилното място за него.

Цветна градина от почти черни теменужки със "спътник" - огледална топка; храст от розова земя с яркочервени цветя на фона на каменен обелиск... Всички тези композиции могат да направят градината поне необичайна.

Друг вариант е да създадете кошници с цветни лехи от гладиоли със зелени цветя или "цветна градина", където живеят салати или декоративно зеле.

А и една градина от мъх или камъни, няма да остане незабелязана.

Колекция 

Ентусиазираните почитатели на растенията, които не признават никакви скулптури или фигури в градината, трябва да създадат "модна колекция". Изберете това, което ви харесва: алпийски растения, миниатюрни иглолистни дървета, гигантски далии или редки сортове лалета и ги оформете в грандиозни цветни градини. Това ще бъде авторската тема, "акцентът в градината".

Например прекрасна колекция от различни иглолистни дървета може да се превърне в отличителен белег и "визитна картичка" на вашата градина.

Има и друг вариант - да посветите градината си на определено растение. Например, за да направите градина от рози, покрийте беседката и градинската екранна мрежа с катерещи се рози, засадете миниатюрни рози и почвопокривни сортове в алпинеума и украсете предната част на градината с класически розов храст.

Можете да изберете разсад, като сравните офертите на различни онлайн магазини.

Подходящ акцент за градина от камъни ще бъде великолепната стандартна роза, нежността на която ще изпъкне на фона на белия чакъл.

Добавете към ансамбъла трайни насаждения и едногодишни растения, които ще съставят достойна свита на царицата на цветята: растения с пъстра и сребриста зеленина - гипсофила, делфиниум, флокси, лилии, декоративни лъкове, актинидии, декоративни зърнени култури.

В рамка 

Друг начин да покажете колекция е да организирате градинска изложба, а обитателите на цветните градини ще бъдат ценни експонати в нея. Ще има място за галерии, платформи и подиуми - те ще символизират "залите" на музея. Всички видове композиции от растения във вашата колекция ще станат "картини". Някои от тях, като истински картини, могат да бъдат поставени в рамка.

Всяко растение с ефектна корона, цвят или форма на листата може да бъде истински акцент във вашата градина (вляво на снимката). Можете да рамкирате "експонатите" от градинската изложба в красиви рамки (вдясно).

А ролята на скулптури ще играят отделни дървета и храсти, особено тези с необичайна форма на короната, причудлива форма на ствола, топиари.

Още една възможност да покажете вашата колекция е да подредите моноградина. Това не са само композиции, състоящи се от едно растение, те по-скоро могат да се нарекат композиции от "една идея". Например, цветна градина, състояща се от различни растения с цветя от всички нюанси на жълтото: невен, настурция, жълта циния, декоративни слънчогледи и др. Това са така наречените "монохромни" градини

По същия начин се прави моноградина от миниатюрни иглолистни дървета, от прости едногодишни растения (цинерария, невен, виолетка) може дори да бъде обемна, ако направите фигурка от растения - например таралеж.

Още идеи 

* Красивите големи камъни са стилен акцент, особено ако имат интересна форма и необичаен цвят. Можете да ги лакирате, за "мокър" ефект, или да ги боядисате

* Акцент може да бъде и първоначално проектирано изсушено дърво или необичайна изкуствена конструкция.

* Декоративна вратичка може да бъде направена от решетката на стара шевна машина.

* Гигантски контейнер под формата на обикновена саксия от теракота прави впечатление с комбинация от позната форма, но необичаен размер.

* Пример за малък акцент е и красивата хранилка за птици.

* Малки обемни скулптури могат да бъдат направени от морски камъчета: ябълка, гъбички и дори замък "играчка" - получавате истинско произведение на изкуството!