7 необичайни рецепти, които си заслужава да опитате
Сред най-популярните закуски в последно време се откроява хумусът. Дошъл при нас от Изтока, той може да се сервира не само като студено предястие или за намазване, но и като оригинален, здравословен и вкусен десерт. Предлагаме ви няколко оригинални рецепти за това как да си приготвите хумус у дома от различни продукти.
1. От боб
Кремообразно, ароматно и вкусно, това ястие ще се хареса не само на всички почитатели на фасула, но и на тези, които отдавна искат да си приготвят хумус. Време е да се запасите с класически бял боб и да се залавяте за работа.
Продукти: 2 глави чесън, 900 г бял боб от консерва, 70 г тахан, 3 супени лъжици лимонов сок, 6 суп.лъж. зехтин, сол и черен пипер на вкус.
Метод на готвене: Загрейте фурната. Отрежете горната част на главите чесън и ги полейте с по лъжица зехтин всяка. Добавете сол и ги увийте във фолио. Поставете във фурната за половин час. Изчакайте да изстине и почистете главите чесън.
Запазете част от течността от консервата боб, а останалото количество го излейте. Смесете всички съставки и прибавете бобената течност. Прехвърлете в чашата на блендера. Подправете с черен пипер и разбийте до гладка смес.
2. С грах
И този вариант на ястието се отличава с оригиналния си, пролетен цвят, а също така с уникалния, кадифен вкус на зелен грах. Просто ще си оближете пръстите и със сигурност ще си поискате още!
Продукти: 200 г грах, 4 супени лъжици аквафаба*, скилидки чесън, 450 г варен нахут или от консерва, 2 суп. лъж. тахан, 2 ч. лъж. лимонов сок, сол и черен пипер на вкус.
Приготвяне: Грахът се залива с гореща вода и се оставя да престои около десет минути. През това време обелете и нарежете скилидката чесън.
Прехвърлете всички продукти в купата на блендера, подправете на вкус и разбийте до гладка смес.
* Аквафаба е водата, в която е сварен нахута. Обикновено след като се охлади добре, тази вода има консистенция подобна на желе.
3. С къри
Можете да направите невероятен хумус, който ще има пикантни, цитрусови нотки и оригинален вкус. Ако добавите малко кокосово мляко, хумусът ще стане кадифен и мек.
Продукти: 2 лайма, 550 г варен нахут или от консерва, 180 мл кокосово мляко, 85 г къри, няколко скилидки чесън, сол на вкус.
Приготвяне: Измийте лайма и го обелете, без да премахвате бялата част от кората. Поставете всички съставки в пасатора и разбийте старателно до гладка смес. Добавете сол и подправки на вкус. Пасирайте отново.
4. Със спанак
За бъде хумусът по-сочен и по-свеж, опитайте да го приготвите с листа от спанак, които ще му придадат лек вкус и ярък цвят. Определено ще се хареса на децата, които ще оценят външния му вид.
Продукти: 1 лайм, 85 г спанак, 490 г варен нахут или от консерва, 1 супена лъжица тахан, сол на вкус.
Метод за гприготвяне: Изцедете сока от лайма. Отделете малко от течността, в която се е варил нахута (или от консервата) и останалото количество го изсипете. Смесете всички съставки в купата на блендера и пасирайте. Сипете от отделената течност и добавете подправки и сол. Разбийте до гладка смес. Ако хумусът се получи твърде гъст, можете да добавите още течност.
5. От цвекло
Деликатният аромат на цитрусови плодове и бледорозовият цвят на този хумус ще зарадват онези домакини, които предпочитат не само вкусни, но и невероятно естетични ястия на трапезата си.
Продукти: 1 глава червено цвекло, няколко скилидки чесън, 1 лимон, 435 г варен нахут или от консерва, 2 супени лъжици тахан, 2 суп. лъж. зехтин, сол и черен пипер на вкус.
Метод на приготвяне: Включете фурната предварително да се загрее.
Измийте цвеклото, отрежете горната и долната част и поставете върху фолио. Добавете лъжица зехтин и завийте плътно със станиола. Сложете във фурната за един час, докато омекне. Извадете, оставете да се охлади и почистете целината. Нарежете я на големи парчета и пасирайте.
Обелете скилидките чесън и ги нарежете на ситно. Обелете лимона и изстискайте сока. Смесете всичко в купата на блендера, където сте пасирали цвеклото. Добавете сол и черен пипер на вкус. Сипете малко зехтин и разбийте до получаването на гладка смес.
6. От тиква
Можете да добавите необичаен вкус и ярък цвят на хумуса не само със спанак или грах. Например като използвате тиква, която ще се хареса дори на малките деца.
Продукти: 240 г тиква, глава чесън, 255 г варен нахут или от консерва, 2 супени лъжици сусамова паста, 2 суп. лъж. зехтин, 2 суп. лъж. фъстъчено масло, 2 ч. лъж. лимонов сок, половин чаена лъжичка кимион, червен пипер, сол и черен пипер на вкус.
Приготвяне: Загрейте фурната. Изплакнете тиквата и я обелете. Нарежете я на големи парчета. Покрийте тавата за печене с фолио и поставете тиквата върху нея. Обелете чесъна и добавете към тиквата. Поръсете ги със зехтин и подправете със сол. Печете около половин час до готовност. Извадете и оставете да се охлади.
Прехвърлете всички съставки (без червения пипер) в купата на блендера и пасирайте. Сипете готовия хумус в дълбока купа и поръсете отгоре със семената и червен пипер.
7. Шоколадов
И накрая - удивителна и уникална рецепта за сладък нахут, която ще бъде чудесна алтернатива на шоколадовата паста от магазина. Освен това е невероятно здравословно и може да се комбинира с бисквитки и парченца пресни плодове.
Продукти: 460 г варен нахут или от консерва, 85 мл вода, 135 г черен шоколад, 100 г тахан, 85 мл зехтин, 2 супени лъжици пудра захар, половин чаена лъжичка ванилия, сол на вкус.
Приготвяне: Сипете всички съставки (с изключение на шоколада) в купата на пасатора и разбийте до гладка смес.
Начупете шоколада на малки парченца и го разтопете на водна баня или в микровълновата печка. Добавете го в купата на блендера.
Разбийте отново до гладка смес и оставете да се охлади.
Коментари