Според популярната легенда една година е равна на седем човешки, но в действителност ситуацията е малко по-различна

Въпреки че няма надежден научен начин за изчисляване на връзката между човешките и котешките години, общоприето е, че първите две години от живота на котката са приблизително равни на първите 25 от човешкия. След това всяка следваща година е около четири котешки. Това означава, че ако вашата мъркаща приятелка е на шест, нейната еквивалентна възраст в човешки години ще бъде около 41.
За да разберете на колко години е вашата котка, най-добре е да я заведете на ветеринар. Но все пак можете да търсите издайнически признаци за възрастта и здравето ѝ.

Средната продължителност на живота ѝ каква е? 

Истинският отговор - зависи. Котките на закрито обикновено живеят по-дълго от тези на открито. На закрито средно е от 16 до 18 години, а някои дори достигат почтената възраст от 20 години.

Продължителността на живота при котките също варира в зависимост от породата. Например сиамските и манксните породи живеят най-дълго, така че могат да достигнат зряла възраст в човешки години.

Знаете ли, че според някои източници най-старата котка в света е живяла на 34 години? Това са 153 котешки. Продължителността на живота на котките се е увеличила драстично през последните няколко десетилетия.

Издайнически признаци 

Зъби

Зъбите не могат да определят точната рождена дата, но все пак са чудесен индикатор за възрастта на котката. Основните етапи са:

* Първите зъби на котето се появяват между две до четири седмици.

* Постоянните бели зъби идват на около четири месеца.

* Жълтите петна (известни още като зъбен камък) на няколко зъба означават, че котката ви може да е на възраст между една или две години.

* Ако петната се появят на всички зъби, котката вероятно е на възраст поне три до пет години.

* Липсващите зъби обикновено са знак, че вашата котка е възрастна - между 10 и 15 години.

* Но имайте предвид, че някои котки могат просто да имат по-лоши зъби от други, независимо от възрастта си.

Очи

Ако зъбите не винаги са надеждният индикатор, на който сте се надявали, очите могат да ви дадат полезна подсказка за възрастта на вашата котка. След 12-годишна възраст очите на котките обикновено започват да показват облачност. Ако забележите и сълзене и секрет, най-вероятно имате възрастна котка.

Мускули и кости

Възрастта може да се крие зад външния вид, така че обърнете внимание на функции, които да допълнят възрастовата картина на вашата котка. Както при хората, по-високото ниво на активност определя мускулите на вашия любимец. Играта, скачането и бягането са игра на младо животно. Така че, ако забележите, че котката ви е склонна да губи мускулна маса или не обича да се движи твърде много, това може да е признак на стареене. По-възрастните котки могат да бъдат по-кокалести, да имат допълнително висяща кожа или изпъкнали лопатки.

Козина

Козината на котката се променя с възрастта. Финото, меко палто обикновено е запазено само за млади животни. По-възрастните са склонни да имат по-дебела, по-груба козина със сиви петна.

6 ЕТАПА : 

* Коте - 0–6 месеца: период, когато младата котка расте бързо и обикновено не е напълно полово зряла.

* Юноша - 7 месеца – 2 години: през това време котката достига пълен размер и научава за живота и как да оцелява.

* Разцвет - 3–6 години: котката е зряла физически и поведенчески и все още обикновено е здрава и активна, изглежда гладка и лъскава и прави най-доброто от живота.

* Зрял - 7–10 години: котката е това, което наричаме „възрастна“, еквивалентно на хората в средата на 40-те до средата на 50-те години.

* Старши - 11–14 години: тогава котката достига до еквивалента на около 70 човешки години.

* Супер старши - 15 години и повече: много котки стигат до този етап, някои не показват никакви признаци, че са толкова възрастни.