Да отдадем внимание и на тези, които не ядат месо. Външно тези кюфтета или шницели, в зависимост как сте ги оформили, не се различават от месните си събратя. А ако по време на приготвянето добавите кубче месен бульон те ще се овкусят и ще поемат аромата.

Продукти: 100 г овесени ядки, 100 мл вода, глава лук, 1 картоф, 5 супени лъжици растително масло сол, сушен чесън на вкус, кубче бульон – по желание.

Приготвяне: Залейте овесените ядки с гореща вода. Разбъркайте и оставете да престоят половин час. През това време почистете и обелете лука и картофа и ги настържете на едро ренде. Смесете овесените ядки с настрганите зеленчуци и подправете със сол и сушен чесън (ако искате можете да използвате и много ситно нарязана скилидка). Оставете да „почива“ още 20 минути.

Оформете кюфтенцата с мокри ръце.

Загрейте маслото в тиган на умерен огън. То трябва да покрива напълно дъното. Поставете кюфтетата. Пържат се под капак, от двете страни до златисто-кафяво.