Каймата е прекрасен продукт, от който можете да приготвите много разнообразни и вкусни ястия.Като правило те се приготвят няколко пъти по-бързо, отколкото от парчета месо. Ако са ви омръзнали вече кюфтетата, разгледайте нашите интересни предложения какво друго можете да приготвите от кайма.

1. Бризол 

Бризол е френско ястие. В превод думата означава "пържено в яйце". Приготвя се от цели парчета месо, филета, както и от кайма.

Продукти: 5 яйца, 400 г кайма, по 1 домат и краставица, 2 супени лъжици майонеза, 1 суп. лъж. растително масло, сол и черен пипер на вкус.

Приготвяне: Подправете каймата със сол и черен пипер, добавете 1 яйце и разбъркайте добре. Разделете на 2 равни части. Вземете парче фолио за свежо съхранение и поставете върху него едната част от каймата. Оформете кръг с диаметъра на тигана, в който ще пържите.
В купа разбийте две яйца и подправете със сол и черен пипер на вкус. Прехвърлете в плоска чиния и внимателно обърнете отгоре каймата.Отстранете фолиото.

В добре загрят и намазан с масло тиган леко плъзнете каймата заедно с яйцето, така че яйцето да е на дъното.

Гответе от едната страна за 2 минути на умерен огън, обърнете, и пържете от другата страна още 4 минути. Прехвърлете в чиния, така че яйцето да е от долната страна. Намажете със сос или майонеза, добавете нарязани домат и краставица и завийте краищата на бризолите. Завържете с пера от зелен лук или лучени пръстени.

2. Кибе 

Може би най-вкусното ястие в Близкия изток. Изненадващо оригинален вкус.

Продукти: 400 г кайма, 170 г булгур, 15 г кориандър, 1 глава лук, 1/2 чаена лъжичка сладък червен пипер, 400 мл вода (гореща), 5 супени лъжици кисело мляко, 100 г краставица, 1/2 ч.ч. суха мента, 2 скилидки чесън, сол и черен пипер на вкус.

Приготвяне: Изплакнете добре булгура и го залейте с горещата вода. Оставете да престои 10-15 минути. Поставете на котлона на слаб огън, подправете със сол на вкус и варете, докато цялата вода се изпари, около 10 минути.

Към каймата добавете ситно нарязания лук, подправките и солта. Разбъркайте добре.Разделете сварения булгур на три части и две от тях прибавете към каймата. Омесете добре. Добавете ситно нарязания кориандър, смачкания чесън и ментата.

Разделете получената кайма на 12 части. От тях оформете топчета, които се овалват във варен булгур. Нанижете по три топчета на шишчета и ги наредете в тава за печене, покрита с фолио и намазана с масло. Поставете в предварително загрята до 180 градуса фурна и печете 45 минути.

3. Пилешко руло 

Това вкусно руло може да се приготви не само за вечеря, но спокойно може да присъства и на празничната трапеза. Не е за пренебрегване, че може да се направи предварително и, когато е необходимо, просто да се реже.

Продукти: 3 яйца, 350 г пилешка кайма, 100 г твърдо сирене, 100 г майонеза, 1 глава лук, 1 супена лъжица грис, 2 суп.лъж. растително масло, копър, сол и черен пипер на вкус.

Приготвяне: Настържете сиренето на едро ренде. Разбийте яйцата с майонезата и добавете грис и сиренето. Оставете да престои малко, за да набъбне грисът.

Нарежете лука на малки кубчета и го запържете в тиган с малко масло, докато стане прозрачен. В дълбока купа смесете каймата, ситно нарязания копър, запържения лук, сол и черен пипер на вкус.
Покрийте тавата за печене с хартия, намажете малко с растително масло. Изсипете яйчната смес и оформете от нея квадрат или правоъгълник. Поставете във фурна, загрята до 180 градуса за 12-15 минути.

Разпределете каймата върху готовия и леко охладен омлет и изравнете. Навийте на руло и завийте в два слоя фолио. Поставете във фурната, загрята до 180 градуса за 40 минути.

4. Зелен фасул с кайма 

На пръв поглед това е много просто ястие, но е толкова ароматно, вкусно и засищащо, че определено ще поискате допълнително. Приготвянето не е никак сложно.

Продукти: 450 г кайма, 600 г зелен фасул, по 1 морков и лук, 2 стръка целина, 2 скилидки чесън, 100 мл сухо червено вино, 2/3 чаена чаша вода, 2 чаени лъжички аджика (пикантна доматена разядка), 2 супени лъжици зехтин, сол и черен пипер на вкус.

Приготвяне: Почистете зеления фасул и го поставете в дълбока тенджера. Покрийте със студена вода, поставете на котлона и оставете да заври. Варете 10 минути, след това излейте водата и залейте със студена вода.

Нарежете моркова, лука, чесъна и целината на малки кубчета. Задушете в тиган с малко олио. Добавете кайма и пържете до златисто кафяво. Налейте виното и оставете да къкри на тих огън, докато течността се изпари. Прибавете аджика и вода. Оставете да къкри, под капак, на умерен огън за 5 минути. Добавете сварения зелен фасул, варете още няколко минути и сервирайте.