Пролетта е в разгара си, увеличават се слънчевите дни, което означава, че топлото време не е далеч. Скоро ще става за излети и пикници. Кебапчета, печени картофи, зеленчуци на скара са само малка част от онова, което може да се приготви на открито. Ароматът на опушени ястия се носи наоколо и кара дори случайно преминаващите туристи да обръщат глава.

1. Морков и цвекло на скара 

Традиционно нито един пикник не е завършен без зеленчуци на скара.

Продукти: 3-4 средно големи моркова, 2-3 средно големи глави цвекло, 1 портокал, 4 чаени лъжички растително масло, 2 ч.лъж. ябълков оцет, 2-3 скилидки чесън, сушен риган и сушена мащерка на вкус, сол на вкус.

Метод на приготвяне: Измийте старателно цвеклото и морковите. Сварете ги в леко подсолена вода, докато омекнат и след това ги оставете да изстинат напълно. Нарежете ги на филийки, ленти или кръгчета.

В купа смесете пресования чесън, ригана, мащерката, олиото, оцета и щипка сол. Разбъркайте добре и сложете морковите в получената смес. Разбъркайте отново. Оставете за десет до петнадесет минути.
В друга купа смесете портокаловия сок с розмарин, олио и щипка сол. Разбъркайте и мариновайте цвеклото, оставяйки за десет до петнадесет минути.

Поставете маринованите зеленчуци върху скарата. Печете до златисто кафяво от всички страни.

2. Скумрия в ароматни билки 

Когато излезете на пикник, опитайте да приготвите риба на скара. Най-добре е да вземете скумрия, подправяйки я с билки, които по време на готвене ще придадат своя аромат на месото, правейки го изключително вкусно и наситено.

Продукти: 1 скумрия, 4 чаени лъжички слънчогледово олио, 2-3 клонки изсушен естрагон, 1-2 клонки сушена мащерка, едра сол на вкус, 1 ч. лъж. пушен червен пипер, смлян черен пипер на вкус.

Приготвяне: Измийте и почистете добре рибата. Още веднъж изплакнете обилно със студена течаща вода. Натрийте я с едра сол, червен пипер, растително масло и черен пипер от всички страни. Сушените подправки поставете вътре в почистения корем. Оставете в хладилника за около час;

Печете на скарата до пълна готовност, като периодично обръщане до получаването на златист загар от всички страни.

Сервирайте с резенчета лимон, ако желаете.

3. Печени картофи 

Печените картофи са почетен гост на всеки пикник. Има много рецепти за приготвянето им и всяка от тях е достойна за внимание. Колкото по-просто е обаче, толкова по-добре. Ако искате можете да ги „облагородите“ с кашкавал.

Продукти: 4 картофа, 1 чаена чаша сметана, 70 г кашкавал, 1,5 супени лъжици, масло, 1 малка връзка пресен магданоз, 1 малка връзка зелен лук, сол и смлян черен пипер на вкус.

Метод на приготвяне: Измийте добре картофите. Сварете в леко подсолена вода, без да ги белите. Изчакайте да изстинат и обелете. Нарежете на филийки със средна дебелина. От по-дебел станиол направете импровизирана форма за печене (можете да използвате и готова, продават се в магазините). Намажете старателно с масло и поставете там картофите. Подправете със сол и черен пипер. Сипете сметаната. Покрийте с фолио и печете на скарата за 30-35 минути. Отстранете фолиото.

Поръсете картофите със ситно нарязан зелен лук и пресен магданоз, както и настърган кашкавал. Печете още няколко минути, докато кашкавалът се разтопи и запече.

4. Гъби за барбекю 

Гъбите на скара също са изключително вкусни и ароматни, особено когато сме сред природата.

Продукти: 8-10 големи печурки, 2-2,5 супени лъжици слънчогледово олио, 3-4 скилидки чесън, 5-6 стръка зелен лук, 0,5 чаена чаша сметана, сол и смлян черен пипер на вкус.

Приготвяне: Измийте добре гъбите и подсушете. Отрежете пънчетата.
В купа смесете смачкания с преса чесън с олио, сол, черен пипер, ситно нарязан зелен лук и сметаната. Намажете старателно гъбите с получената смес.

Печете върху скарата на барбекюто по 2-3 минути от всяка страна. След това потопете гъбите отново в сместа от сметана и печете още 2-3 минути.

Сервирайте с останалия лют сос.

5. Лаваш с банани  

Какво е хапването без десерт? Ето го и него - лаваш с банан и шоколад.

Продукти: 2-3 листа лаваш (кори за баница, печени на сач), 2-3 банана, 2-2,5 супени лъжици масло, 1 опаковка (100 г) черен (натурален) шоколад, 2-3 стръка прясна мента.

Метод на приготвяне: Разрежете лаваша на две равни части. Намажете с масло. Разрежете бананите по дължина. Поставете парче банан на края на кората лаваш. Поръсете отгоре с настърган шоколад и добавете няколко листа мента. Завийте ги като банички (като плик) или на руло като палачинки. Печете върху въглища, докато хлябът се запече от всички страни.