Нужни са 1,6 кг пресни плодове

Нашата читателка Радост Петкова от Велико Търново ни пита възможно ли е да си приготви джин у дома. Но иска да бъде истински, от хвойна, защото е голям почитател на тази напитка.

Всъщност и други почитатели на джина се интересуват от рецептата за домашната му направа. Ето я и нея:

Трябва да си осигурите 1,6 кг пресни и свежи плодове от хвойна. Те се начукват хубаво или се смилат с машинка за месо. Получава се гладка каша.

Тази смес се поставя в съд, който има възможност за плътно затваряне. Залива се с 8 литра двойно дестилирана ракия.

Престоява 14 дни, по-добре е това да става при стайна температура. След това кашата се прехвърля в казан с малък обем и се дестилира до получаване на дестилат, който да е равен на 3/4 от първоначалния обем.
При дестилацията трябва непремнно да отделите първака и патоките, както това се прави при производството на домашна ракия.

Да допълним, че някои стопани са изпробвали и със сушени плодове, които накисват, и после постъпват по същия начин. Но не гарантираме дали ще се получи същото качество.