Кои са най-актуалните сега при дръвчетата

Струпясване по ябълка и круша

Болестта напада листата още след разпукването на пъпките. При разтваряне на листата патогенът заразява както долната, така и горната повърхност.

Напетняването, което се образува, пречи на фотосинтезата и засилва транспирацията. Това се отразява неблагоприятно на растежа на плодовете, на летораслите, а по-късно и на залагането на плодните пъпки.

Огнен пригор

Симптомите на болестта се изразяват в нападение на цветовете, а по-късно и на листата.

Върховете на летораслите се извиват под формата на овчарска гега. Повредените клонки се забелязват отдалече.

Ранно кафяво гниене

Болестта се наблюдава масово при хладно и дъждовно време по време на цъфтежа на дръвчетата. Първите симптоми се явяват по цветовете и венчелистчетата, които некротират и изсъхват.

По-късно от цвета заразата преминава по дръжката на плодната клонка и леторасъла, който също изсъхват.

Листозавивачки и пъпкозавивачки

Вредят младите гъсеници, които повреждат плодните и листните пъпки. Те се вгризват в тях и се хранят с вътрешността им.

След цъфтежа гъсениците се крият в листата, като ги завиват надлъжно по главната жилка или слепват краищата им успоредно с главния нерв.
Често към листата се прилепват и завръзите, по които гъсениците правят нагризвания.

Ябълкова плодова оса

Летежът на възрастните започва малко преди цъфтежа на ябълката. Те се привличат от белия цвят. Активни са през деня при температура над 14 градуса..

Вредят лъжегъсениците, които се излюпват в края на цъфтежа и се вгризват под кората на плода. Те образуват дъговидни мини.
При нарастване на нападнатите плодове, повреденото място се вкорковява и хлътва. Повредените плодове окапват с дръжките, а вътрешността им мирише на дървеница.

Обикновена крушова листна бълха

Напролет се излюпват ларвите на презимувалото поколение. Те, както и възрастните насекоми, смучат от пъпките, цветовете, летораслите и плодовете.

Следствие на вредната им дейност се стига до преждевременно окапване на листата и плодовете.

Кръгломиниращ молец

Вредят гъсениците, които се хранят с паренхимната тъкан на листата непосредствено под горния епидермис. Те се движат спираловидно и образуват мини, в които се намират екскременти от неприятеля.

Листни въшки

Вредят възрастните и ларвите, които смучат сок от долната повърхност на листата, листните и цветните дръжки и по връхната част на летораслите.

Те са особено опасни в началото на вегетацията на дръвчетата, тъй като образуват множество колонии по различните растителни части. Нападнатите места се деформират, а растежът им спира.

Прасковен молец
Вредят презимувалите гъсеници, които повреждат пъпките и връхната част на летораслите. Следствие на повредата върхът на клонките клюмва и изсъхва.