Опитвам да отглеждам цветя под големи и стари дървета, но без успех. Имотът ни граничи с гората, имаме и доста плодни дървета. Оказва се вярно обаче, че под дърво нищо не цъфти. Искам си цветната градина от мечтите! Какво да правя?

Надежда Георгиева от Смолян

Бързаме да опровергаем твърдението! Под дърветата може да има цъфтящи и те да се развиват отлично, но първо трябва да преценим условията и второ, да подберем правилните растения.
Сянката, която хвърлят зелените гиганти, обикновено е плътна, но не е постоянна. Важно е и на какво разстояние са самите дървета едно от друго. С една подходяща резитба за просветляване и разреждане на короните лесно ще позволите на слънчевата светлина да прониква до по-ниските етажи.

Важно е да се обърне внимание на качеството на почвата, както и на нейната влажност през различните сезони. В гората има много органика, а почти сигурно е, че почвата е кисела. Дотук лесно можем да препоръчаме цъфтящи растения. Най-определящият фактор обаче е влагата. Дано сте предвидили напоителна система, защото суша и сянка са най-лошият сценарий.

Освен всичко друго топлите сезони в планината са по-късички и всичко се случва по-късно. Неминуемо това се отразява на възприятията ви за мечтана градина, но в не много подходящи условия. Помислете за това, а междувременно ето с какво да зацветите:

Изберете уникални растения

Ключът за перфектна градина под склопа на гората е да се подберат уникални растения с уникални изисквания. Те не са малко, но кои са правилните за вашата градина?

Да започнем от периода на цъфтеж, който очаквате – продължителен ли да бъде или сезонен?

Разнообразие от цветове, форми и височини ли търсите или еднороден цветен килим?

Колко грижи можете да полагате и склонни ли сте да засаждате всяка година нови видове, или искате да засадите веднъж и да се наслаждавате дълго след това?

Опитвате се да избягате от ефекта на гората или искате да го подчертаете с цветове?

Все въпроси, чиито отговори за нас са неизвестни, но на вас ще помогнат да изберете уникалните цветя.

Разкошни храсти за сянка  Глогът е опровержение на твърдението, а също и кукурякът, пиреновите представители, хепатиката, винките и др

Глогът е опровержение на твърдението, а също и кукурякът, пиреновите представители, хепатиката, винките и др

1. Рододендрон – кралят на храстите с невероятен и продължителен цъфтеж. Той, както и азалията (тя също е кандидат за градината ви, предвид условията) имат нужда от постоянно влажна почва, за да образуват нови листа, а съответно и цветове. Подходящата почвена киселинност е между 4,4 и 6,0.

2. Японски пиерис – интересно, издръжливо и много красиво растение. В родината си расте именно под склопа на гората, което автоматично го нарежда сред претендентите. Освен китки от безброй цветчета, той ще допринесе с ярките багри на младите листенца.

3. Махония – красив и леко бодлив храст. В ранната пролет цъфти в жълто с цветове, събрани в съцветия. През есента листната маса се обагря в червени тонове. Махонията е сухоустойчива и толерантна на засенчване.

Сантимент и още нещо 

1. Дървовиден божур – още една кралска особа. Не всички божури ще цъфтят под сянката на дърветата, но дървовидният ще се чувства чудесно. Студоустойчив е, а цветовете му нямат еквивалент. За съжаление цената е доста висока, а листната маса пада през есента.

2. Хортензия – няма как да пропуснем тази цъфтяща красавица, украсяваща сенките. Изборът на цветове е главно в синьо-розовата до червена гама, но и белите не са за подценяване. За обилен цъфтеж е необходимо да се поддържа постоянна почвена влажност.

3. Хоста – листно декоративна, с уникални и ароматни в повечето случаи цветове. Нарежда се сред фаворитите. Имате избор от гиганти, достигащи над 50 см височина, до дребосъчета с едва десетина. Хостата не е придирчива и се отглежда доста лесно.

Дребосъчета, но с огромен ефект 

1. Колеус – ако не е задължително да получите „багри“ ефект от същински цветове, то копривката е идеална. Едногодишна е и с огромно разнообразие на сортове. Орнаментната стойност е концентрирана в листната маса, а цветовете най-често се отстраняват.

2. Катарантус и импатиенс – Ще осигурят експлозия от ярки и многобройни цветчета през топлата част от годината. Ако се спрете на тях, трябва да внимавате с водата, да подхранвате редовно и да внимавате за неприятели като акари, охлюви и др. Опасна е и брашнестата мана.

3. Бегония – не всяка бегония е подходяща за градина, но грудковите са. Така хем ще ги запазвате година след година, хем ще се радвате на разнообразие от цветове и форми. Те са застрашени от същите неприятности, както импатиенсът и катарантусът.