Румен Люцканов от с. Момина църква притежава и двете.

Доказва го с трансформация на успешната си овцеферма от 2920 глави до 600, както и скок от 2500 до 10 000 дка конвенционално земеделие.

Жени Владинова

Наложително е връщането години назад, за да добием представа за професионалното развитие на Румен Люцканов. Всичко започва през 2005 г., когато Румен купува стария обор на кооперация "Пчела" в с. Момина църква и става собственик на овцеферма. Ремонтира го и взема първото си стадо от 200 овце. След това започва поетапно да изкупува съседните имоти и разполага фермата си на 40 дка.

Положените усилия през годините дават резултат и Румен

успява да изгради модерна европейска овцеферма,

отговаряща на хигиенните изисквания и на нормативите за хуманно отношение към животните, както и на ветеринарномедицинските изисквания.
Тогава фермата се състои от 6 кошари за по 300 овце всяка.

Още за стартовото оборудване:

* Разполага с доилна зала "Сезер" за 48 овце, която прави добива на сурово мляко далеч по-ефективен и хигиеничен.

* Изградено е помещение за съхранение на млякото с хладилна вана с вместимост 600 л.

* Овцевъдното стопанство тогава разполага с 2 сеновала с капацитет 15 000 бали всеки от тях.

* Транспортирането на фуражите става с трактори "Джон Диър" и "Болгар".

* Човешкият фактор: във фермата дава работа на 18 души. За сезонна дейност наема още толкова. Не са забравени и техните нужди - осигурени са необходимите условия за работа и почивка: стая за отдих на персонала, гардеробна, 2 бани, 2 санитарни възела, офис на управителя.

Торът се почиства два пъти годишно с фадрома.

И цялата организация в овцефермата е подчинена на една цел -
правилното отглеждане на основно стадо от 1558 овце, от които 1010 млечни. Системата на отглеждане е оборно-пасищно.

По отношение на земята фермерът поддържа в добро земеделско състояние 2 500 дка пасища и ливади.

Тогава Румен обработва:

* 530 дка с овес;

* 626 дка с просо;

* 70 дка с люцерна.

И съвсем логично признанието за професионалното овцевъдство на Румен Люцканов идва през 2012 г. Експертният съвет по животновъдство към ОД "Земеделие" в Бургас му връчва приза за "Най-добър млад овцевъд" за 2012 г.

И има защо, тъй като постигнатото от младия 37-годишен фермер впечатлява.

Но успехът си има и своето логично обяснение. Упоритостта и трудолюбието му са налице, но е нужно и нещо повече. И той го има - Румен се дипломира в датския колеж по "Мениджмънт и финанси" в София. Завършва и курс по агроекология. Той е активен като животновъд - председател е на управителния съвет на Асоциацията на животновъдите в Странджа. Освен това е член на Националния съвет на животновъдите в България.

Днес, 9 години по-късно, Румен преструктурира дейността си. Той вече работи в съдружие в овцевъдната ферма. Стадото му е намалено до 600 овце, като в същото време самостоятелно поддържа 10 000 дка ливади и пасища, където прилага конвенционално земеделие - отглежда ечемик, кориандър, рапица и слънчоглед. До миналата година има и 400 дка с лавандула, но стопира бизнеса и зазимява рафинерията. Защо ли? Ами, защото в Добруджа вече има над 300 000 дка с млади лавандулови насаждения. „На чернозем да засадиш лавандула, не мога да го разбера,” казва фермерът. И се чуди защо колегите му се вайкат, че цената на лавандуловото масло е паднало на 40 лв./кг.
И стигаме до

цените на фуражите, пазара на агнета и вноса от Румъния и Македония

Факт е, че фуражните заводи са свалили с 15-20% от цените на фуражите. А това, че някой е решил да недоволства, това е негов избор, е коментарът на моя събеседник. Според него времето е такова и тепърва ще имаме пазарни изненади. „От нас се иска да успеем да ги преодоляваме”, категоричен е Румен.
Не по-различно е положението и при пазара на агнета. Тази година вносът на агнета е силно ограничен поради пандемията. Много труден, почти невъзможен е вносът на румънски, сръбски и македонски агнета. Защото има втора година на строги ограничения за превозването на живи животни.

А по отношение на продажбата на агнета, Румен предприема следната схема. Разделя на две партиди агнетата – по-охранени и по-слабички. Охранените продава на 6 лв./кг без ДДС, а по-дребните – на 5,50 лв./кг.

Прогнозата на фермера са, че тази година

гладът за агнета ще е голям

И това се отнася с пълна сила за тези страни, които традиционно бяха вносители у нас на агнета. За разлика от тях, у нас има достатъчно качествени агнета, за да се задоволят вътрешния пазар.
И защото всеки бизнесмен говори от своята камбанария, както казва самият Румен Люцканов, търсим яснота защо рязко сви овцевъдния сектор, а увеличи земеделския в работата си. Той откровено споделя, че причината да намали броя на животните е, че фермата му е в пограничната зона. А вече има горчив опит отпреди години с разпространението на свински грип, шап, птичи грип и всякакви други болести, които или водят до фалит, или до ръба на фалита всички ферми в региона. Защото заради огнищата забраната не позволява да се продава мляко, агнета, свине. И

фермерите губят най-силния си коз –
свободната продажба на животни.

И остават без стотинка приход - получават само едни субсидии.

„Затова не се поколебах и намалих овчето стадо, за да опазя другите сектори на бизнеса си, а щетите да огранича до минимум. Не мога да обрека бизнеса си”, откровено споделя професионалният фермер. И държи да уточни, че не е свикнал да се оплаква и не би го направил. Но винаги в такива ситуации търси най-добрият и полезен ход. Според него всеки фермер би трябвало да е усетил на собствен гръб, че да, сега е трудно, но ще става още по-трудно. А на въпроса не поема ли твърде голям риск, отговорът е не, напротив. Защото голямата ферма има прекалено много персонал, прекалено много животни, прекалено много разходи. И припомня, че 12 г. е гледал 2920 овце. Според Румен Люцканов санитарният минимум за професионална овцеферма е 500 броя – под тази цифра вече е хоби за любител. А 600 овце са санитарният максимум за професионалист. Предприема тези мерки от „зор”, за да не фалират другите му дейности. И може да се каже, че е успял. „Аз не съм доайен в бизнеса, доайен е баща ми, а аз само се опитвам малко да приличам на него. Практиката показва, че животновъдство се учи, но се радвам, че имам икономическо образование. Защото акъл не идва лесно”, казва Румен Люцканов.