Десетина бързи, но задължителни дейности, за да бъдат градината и балконът прекрасни

Сеитби, разсаждане, засаждане, размножаване, почистване, резитби, почвени обработки, торене... с каквото и да се захванете през този и следващия месец, бъдете сигурни, ще се получи. Ето няколко съвета и напомняния от нас:

1. Ако всяка година си купувате едногодишни цветя, време е да тръгнете на лов за находки. Имате 2 варианта – да заложите на сигурно, като отново си вземете доказали се цветя или да експериментирате и да се спрете на нещо ново. Ако пък се колебаете, то съвсем спокойно можете да тествате цветята, които харесвате, но не познавате на малки площи.

2. Няма за кога да отлагате тежката работа. Грабвайте лопата, мотика и гребло и подгответе най-сетне цветните лехи. Ако разполагате с оборски тор, вкарайте го в употреба. Ако ли пък не, то не пропускайте да внесете гранулирани торове с бавно действие. Те, естествено не отменят напълно подхранванията през вегетацията.

3. Осигурете храна и за гигантите в двора. Визираме дърветата и храстите. Имайте предвид, че не е добре да внасяте торовете в самата основа на тези растения. Установено е, че корените там не усвояват добре хранителните вещества. Вместо това, разположете торовете по периферията на короната. Все пак кореновата система е подземна проекция на надземните части, а работещите коренчета са разположени именно там.

4. Проверявайте често дали многогодишните растения в градината имат нужда от вода. Да, пролет е и се очаква да вали, но за всеки случай, осигурете допълнително вода. Все пак тя е най-необходима именно през този период на усилено нарастване и за успешен старт на всички цветя и не само.

5. Началото на активното развитие дава още една възможност – да прецените дали някои цветя нямат нужда от разделяне и прореждане, а защо не и от преместване на ново място. Обърнете внимание на хостите например. Ако прецените, че са прекалено сгъстени, извадете цялото коренище, разделете го на 2 или повече части и веднага засадете.

6. Презимувалите на закрито цветя вече могат да започнат да излизат навън. В зависимост от района, имайте готовност за прибиране. Хубаво е първоначално да ги изнасяте само през деня, а вечер да ги прибирате. Ако пък разполагате с остъклено помещение, настанете ги първо там.

7. Като стана дума за тях, не пропускайте да прищипете връхчетата, ако искате бързо сгъстяване. Това важи с пълна сила за мушката, сакузи, фуксии, лантани, дипладении, бугенвилии, остеоспермуми и много, много други. По-силните връхчета опитайте да вкорените.

8. Вегетацията започва за всички и розите не правят изключение. Катерещите ще имат нужда от малко повече внимание. Привържете ги към опората и то стабилно. Не пропускайте да проверите за натрапници. В основата им търсете упоритите щитоносни въшки, а пък по младите стъбълца и листеца – листните досадници.

9. Ще дойде времето за резитба на рано цъфтящите храсти. Такива са форзицицията, хеномелесите, бясното дърво. След прецъфтяване при тях задължително се прави резитба за оформяне, а през лятото може да се проведат една-две зелени резитби за поддържане на формата.

10. Обърнете внимание на прецъфтелите луковични цветя. Отстранете само цветоносите, но не и листата. Хубаво е да подхраните, за да се запасят по-добре подземните органи. Това важи за лалета, нарциси, зюмбюли, мускари, хианодокси и т.н. Кокичетата пък, докато още имат листа се размножават. Ако някоя туфичка с такива цветя не е цъфтяла, най-вероятно луковиците са потънали много дълбоко в почвата. Отбележете мястото и след отмиране на листата ги извадете задължително.

11. За да пестите вода през лятото, сега е моментът да мулчирате площите. Растенията са още малки и мулчът няма да възпрепятства развитието им. Благодарение на него ще можете да си спестите и доста плевене, а също и обработки на почвата през горещите дни.