Този въпрос ни зададе наскоро с писмото си нашият читател Георги Младенов от село Еленово, Новозагорско.

Отговор:

Читателят ни трябва да знае, че т.нар. зелено торене не е практика в лозарството, но някои стопани по селата и вилите си решават и изпробват тази технология.

Те настаняват бобови култури в лозето. Каква е мотивацията им? Тъй като лозите усвояват много азот и почвата обеднява, те смятат, че за да я поддържат плодородна, трябва да й се помогне по този начин. Това поне са ни отговаряли тези, които прилагат този метод.

Истина е, че загубеният азот, които е изконсумиран от лозите, наистина може да се набави от бобовите растения - например боб за зелено. Бобовите наистина са вълшебници в това отношение, защото умеят да "отглеждат" по корените си азотофиксиращи бактерии във вид на грудки.

Трябва да се отбележи обаче, че за зелено торене с бобови растения в никакъв случай не бива да се използва люцерната - тя прави хубав зелен килим, но в същото време образува и такава коренова система, която е в състояние да изконсумира влагата и направо да изсуши лозите.

* Затова тези, които искат да изпробват зеленото торене в лозовите редове, могат да опитат с грах или бакла.

* За целта подходящ е и лукът за зелено, който сме виждали в някои села, разположен в лозовите редове.

Но общо взето се смята, и е логично, че зелените растения в лозето, ако имат по-дълга вегетация, ще са доста голяма пречка за работата с мотиката – т.е. окопаването на лозите. А освен това допринасят и за по-голямо заплевеляване.

Снимки
03-1-3