С редуване на топли слънчеви дни и обилен снеговалеж посрещнахме пролетта тази година. Сезонът, по време на който всичко в природата се разбужда, а растенията се обагрят с най-различни цветове, все пак настъпи и съвсем скоро ще заменим дебелите якета с нещо по-тънко.

И макар да се налага да стоим повече у дома заради промените в начина ни на работа и наложените противоепидемични мерки, не трябва да забравяме, че с малко усилия можем да превърнем градината в новото си любимо място за разпускане, тренировки на открито и приемане на витамин D от слънчеви лъчи.

За нейния красив облик е необходимо да се погрижим и с правилната подготовка. Обърнахме се за експертни съвети към HomeMax, където може да откриете хиляди продукти и решения за дома и градината, подходящи за всеки бюджет и предпочитания. През годините веригата се наложи като един от водещите брандове в сегмента „Направи си сам“ и предлага богато разнообразие от стоки, с които да създадете своя мечтан дом. Mожете да пазарувате в HomeMax при спазване на всички противоепидемични мерки и на място да получите консултация, преди да направите необходимите ви покупки. Затова не отлагайте - представяме ви някои идеи, с които да озелените градината си и да й придадете цвят.

Както знаем, в много от случаите калта може да бъде лечебна. Тази, която цапа обувките и превръща двора ни в същинско поле за офроуд преживяване, обаче не е. За да не ви се налага да мислите всевъзможни варианти как да преминете през „терена“ и да останете с чисто облекло, сега е точният момент да се погрижите за озеленяването. Подходящото време за затревяване е април-май и края на август, до средата на септември.

Тревните смеси са идеалното решение, благодарение на което бързо ще си осигурите красив и плътен зелен килим и ще забравите за криволичещи дворни пътечки, както и за необходимостта от прескачане на определени участъци. А удобството идва с това, че при полагане сместа се нуждае от по-слаба поддръжка и има по-голяма устойчивост към плевели.

Разбира се, за много от вас грижата за зелените площи в градината едва ли е ново начинание. Всеки опитен градинар знае, че появата на дупки в съществуваща тревна площ или нейното оредяване не са рядкост. Именно затова на помощ идва тревна смеска RESTART, която се грижи за гъстотата и освежаването на зелената настилка във вашите двор и градина.

След като вече сте поставили „основата“ на вашето бъдещо кътче за релакс и отмора, не трябва да забравяте, че подобно на всяко създание на природата и тя се нуждае от необходимата поддръжка. Често пъти, дори при правилно и своевременно подстригване на тревната площ се забелязва постепенната смяна на цвета от зелен към жълт. Това често се дължи на липсата на достатъчно пространство за проникване на вода, кислород и хранителни вещества, които да подхранват корените. Ако този факт е налице, очаквайте и скорошната поява на плевели и мъхове. За да избегнете подобен сценарий, силно ви препоръчваме употребата на аератор. Той осигурява необходимото почистване на тревната основа от наслагвания, като едновременно с това перфорира почвата, което гарантира доброто подхранване на кореновата система.

Не е тайна, че зад всяка добре оформена и красива градина стоят поне един ентусиаст градинар и коса, благодарение на която може прецизно да се оформи дори и най-малкият детайл. Верен помощник в това начинание е бензиновата коса, с която бързо и лесно да придадете на тревата и зелените площи желаното оформление. Различните приставки при някои модели са допълнително улеснение за работа дори и на тези, на които им се налага за пръв път да се грижат за добрия облик на своята градина.

Много изследвания сочат, че зеленият цвят успокоява и придава хармония на сетивата и ума. Затова е изключително важно живите растения да присъстват колкото се може повече във всеки дом. А късметлиите, които разполагат със собствен двор и градина, сега имат възможността да ги превърнат в предпочитано и уютно място за прекарване на свободното време, дори да обособят хоум офис на открито.

Освен красивата настилка от свежа и зелена гъста трева, добре подстригани и оформени плетове, не трябва да забравяме и цветята, които ще придадат завършения вид на нашата мечтана градина. Намираме се на прага на едни по-топли и слънчеви дни на пролетта и в очакване на обичаното от всички ни лято, а едно от най-подходящите цветя, което ще радва всички с цветовете си през този период, е алпийският сакъз. Него може да откриете в различни цветове – от червени, лилави и розови, до преплитащи се бяло-розови и червено-бели багри. Той е и последната съставка от нашата рецепта за красива градина.

Още хиляди предложения за градината и дома ви очакват в HomeMax.

Веригата разполага с 8 магазина в градовете София, Пловдив, Стара Загора, Бургас, Варна, Плевен и Русе. За допълнително удобство може да пазарувате и онлайн.