Над 85% сухо мляко се съдържа в 3 от 17 тествани продукта, предлагани в магазинната мрежа като пресни млека. 

Това констатира проучване от тази седмица на Българска национална асоциация „Активни потребители” (БНААП). Тоест в тези 3 продукта едва ли има прясно мляко, пишат от там.

За проучването са закупени  17 марки прясно мляко от големи търговски вериги в София. От тях 5 са UHT продукти. Маслеността на млеката варира от 0,1 до 3,7%.

Анализът установиха още, че от останалите 15:

В други три от тях търговски марки най-вероятно няма добавено сухо мляко. В тях съдържанието на фурозин е минимално. 

В 4 проби вложената млечна пудра е в диапазона 10 – 49%.

Най-многобройната категория е млека, съдържащи между 50 и 85% млечна пудра – 7 марки. 

Заключението им е, че у нас производителите използват по-евтина суровина и избягват проблемите с доставките, транспорта, съхранението, тестването и рандомизирането на суровото мляко.  В замяна потребителите „печелят“ продукт с по-ниска хранителна стойност, в който има по-малко витамини и други полезни вещества и повече нежелателни съединения.

В България няма официален референтен метод за доказване на млечна пудра в прясното мляко, затова и Агенцията по храните няма как да санкционира подобни практики, обобщават от асоциацията.

Според тях трябва да има контрол и проследимост в търговията с млечна пудра на едро. И всеки производител на млечни продукти да декларира използването на млечна пудра в производството, както и количествата закупени от предприятието.

"Това е въпрос касаещ регулацията на сектора и за съжаление е поредния отворен проблем на българската млечна индустрия който изисква спешна намеса и промяна в законодателството и процедурите на контролните институции", заключват те. 

Какво е фурозин?

 Химичното наименование е Furosine или epsilon-N-2-furoylmethyl-L-lysine.  Фурозинът е основен индикатор за топлинна обработка на прясното мляко. Той се образува в малки количества при пастьоризация, стерилизация или UHT обработка на млякото. При термично сушене съдържанието му нараства силно и затова се натрупва най-много в индустриалната млечна пудра. Повече фурозин открит в прясното/суровото мляко означава по-високи нива на добавена млечна пудра.