От зеленчуци можете да приготвите разнообразни и вкусни ястия. Днес ви предлагаме няколко лесни за приготвяне, но невероятно вкусни и здравословни зеленчукови запеканки.

Дори децата с удоволствие ще ядат тези ястия.

С картофи и гъби 

Продукти: 1,5 кг картофи, 600-700 г гъби (за предпочитане манатарки), 1 чаена чаша прясно мляко, 0,5 ч.чаша сметана, 2 яйца, 6 супени лъжици масло, 1 глава лук, 1-2 скилидки чесън, 0,5 ч.л. изсушена или 4 стръка прясна мащерка, сол на вкус.

Приготвяне: Обелете и измийте картофите. По-големите разрежете на половинки или четвъртинки. Прехвърлете в тенджера, добавете вода и изчакайте да заврат. Намалете котлона, подправете със сол и гответе на умерен огън до омекване (около 30 минути). Изцедете водата.
Докато картофите се варят, се заемете с гъбите. Ако са били замразени, извадете ги от фризера, сложете ги в гевгир и ги оставете да се размразяват, пресните гъби - почистете и измийте. Нарежете на ситно. Обелете лука и нарежете на кубчета, а чесъна го смачкайте.

В тиган загрейте 2 супени лъжици масло. Сипете лука, покрийте с капак и задушавайте на слаб огън около 10 минути. След това към лука добавете гъбите, мащерката и чесъна. Разбъркайте добре и продължете да задушавате на слаб огън, докато цялата течност от гъбите се изпари.

Намачкайте сварените картофи и добавете горещото прясно мляко, останалото масло и сметаната. Разбъркайте и прибавете разбитите яйца.

В съд за печене сложете слой от картофеното пюре, върху него сипете от лука с гъбите и завършете с друг пласт картофено пюре. За да получите златист загар на запеканката набраздете отгоре пюрето и полейте с 2 супени лъжици разтопено масло.

Загрейте фурната до 180°C и поставете в нея гювеч. Печете 25 минути. Ако след това не се появи кафява коричка, включете фурната на режим грил (с вентилатор) и печете още 1-2 минути.

С пиле 

Продукти: 3/4 чаена чаша червена или жълта чушка, нарязана на ленти, 280-300 г замразен спанак, 2 ч.ч. пресни гъби, 2 ч.ч. варен ориз, 200-250 г пилешки гърди, 1/2 ч.ч. ситно настърган пармезан, 2 ч.ч. прясно мляко, 1/2 ч.ч. лук, 2 скилидки чесън, 2 супени лъжици масло, 1/4 ч.ч.брашно, 1/2 ч.лъж. суха мащерка, 1/4 ч.лъж. черен пипер, сол на вкус.

Приготвяне: Измийте и подсушете зеленчуците. Нарежете чушката на парчета, лука на кубчета, смачкайте чесъна. Сварете ориза и го охладете. Почистете и обелете гъбите, измийте ги и ги нарежете на парчета. Размразете спанака и отцедете добре. Нарежете пилето на кубчета.

В голям тиган разтопете маслото. Сипете гъбите, чушките, лука и чесъна и запържете на умерен огън, докато омекнат. Подправете със сол на вкус. Към сместа добавете брашно, мащерка и черен пипер. След това започнете бавно да сипвате прясното мляко, като непрекъснато бъркате. Гответе, докато течността се сгъсти и започне да бълбука.

В края на готвенето добавете спанака, ориза, пилето и половината от сиренето пармезан. Разбъркайте.

Прехвърлете сместа в съд за печене и изравнете. Отгоре поръсете с останалия пармезан. Покрийте с капак и поставете във фурна, загрята до 175°C. Печете 20 минути. Свалете капака и гответе още 10 минути. Изключете фурната и оставете запеканката още 15 минути на стайна температура. Сервирайте.

С тиквички и домати 

Продукти: 2 средни тиквички, 2 големи домата, 4 скилидки чесън, 1 суп.лъж. наситнен пресен босилек, 220 г крема сирене, 2 суп.лъж. прясно мляко, 1 ч.лъж. сух босилек, 1/8 ч.лъж. индийско орехче, 200-240 г твърдо сирене (кашкавал), 2 с.лъж. масло, сол и черен пипер на вкус.

Приготвяне: Измийте и подсушете добре зеленчуците. Нарежете доматите и тиквичките на филийки с дебелина около 0,5 см. Смачкайте чесъна. Настържете твърдото сирене.

Загрейте фурната до 190°C. Намажете форма за печене с масло и оставете за малко настрана.

Поставете крема сиренето в дълбока купа и разбъркайте. Добавете към него прясното мляко, босилека и смляното индийско орехче. Смесете всички съставки.

В подготвената форма наредете ред тиквички и отгоре подправете със сол и черен пипер. Наредете слой домати и поръсете с пресен босилек и половината от смачкания чесън. Сипете отгоре половината от млечната смес и поръсете всичко с половината от настъргания кашкавал. Повторете – тиквички, сол и черен пипер, домати, босилек и чесън. Разпределете останалото сирене и поръсете с кашкавал.

Най-отгоре наредете парченца масло и поставете гювеча в горещата фурна. Печете 20-25 минути. Когато ястието се запече и зеленчуците омекнат, извадете от фурната и оставете за 10 минути на стайна температура.

Украсете с пресен босилек, нарежете на парчета и сервирайте.

С кайма 

Продукти: 500 г телешка кайма, 1 глава лук, 1 ч.л. смачкан чесън, 425 г консервирана царевица, 1 средно голям морков, 1 тиквичка, 1/2 чаша вода, 2 кубчета телешки бульон, 350-400 г домати, 450 г замразен спанак, 3 средни картофа, 1 чаша настърган кашкавал, 1/2 чаша сметана, сол и черен пипер на вкус.

Приготвяне: Сварете картофите и ги нарежете на тънки филийки. Измийте и подсушете останалите зеленчуци. Нарежете морковите и тиквичките на кубчета, доматите – на филийки, а лука - на полумесеци.
Поставете телешкото месо в загрят дълбок тиган, подправете със сол и черен пипер, добавете лука и чесъна. Пържете до омекване.

Към полуготовата кайма добавете морковите, царевицата, тиквичките и доматите. Разтворете кубчетата бульон във вода и сипете върху зеленчуците с кайма. Задушавайте на тих огън около 20 минути, докато зеленчуците са готови.

Поставете замразения спанак в микровълновата фурна и гответе 5-7 минути (при 1000 W). Прецедете.

Намажете форма за печене с масло. Сипете половината от каймата и зеленчуковата смес. Покрийте с половината от спанака, след това сварените картофи и настъргания кашкавал. Повторете. Завършете със сметана и останалия кашкавал.

Загрейте фурната до 180°C. Ястието се пече 45-50 минути. Поръсете с пресни билки и сервирайте.

С карфиол 

Продукти: 1 голяма глава карфиол, 2 суп.лъж. масло, 2/3 чаена чаша сметана, 1/4 ч.ч. прясно мляко, 1 ч.лъж. дижонска горчица, 2 скилидки чесън, 1,5 ч.ч. настърган чедър, 6 суп.лъж. нарязан на кубчета бекон, 1/4 ч.ч. нарязан зелен лук, сол и черен пипер на вкус.

Приготвяне: Измийте карфиола. Поставете в подсолена вода и сложете на котлона. След като заври, намалете огъня и гответе до омекване. Охладете. Разделете главата на съцветия и ги запържете в масло до златисто.

Обелете и нарежете чесъна. Настържете сиренето чедър. Измийте зеления лук, подсушете и нарежете на малки парченца.

Пригответе соса. В дълбока купа разбийте заквасената сметана и прясното мляко до гладка смес. Добавете чесън, дижонска горчица, половината сирене чедър, половината от нарязания бекон и лука. Подправете със сол и черен пипер, но бъдете много внимателни със солта: не забравяйте, че сиренето също е солено. Смесете всички съставки. Добавете карфиола към соса.

Загрейте фурната до 230°C. Сипете подготвената смес в съд за печене. Отгоре разпределете останалия бекон и сиренето. Поставете във фурната и печете 5-10 минути, докато сиренето се разтопи. Поръсете с остатъка от зелен лук и сервирайте.