Според изследователите тази информация може да помогне на производителите да адаптират отглеждането на култури към изменението на климата

Изследователи от университета Линшьопинг в Швеция са разработили биосензори, които позволяват да се наблюдават нивата на захар в реално време дълбоко в растителните тъкани. Според учените тази информация може да помогне на производителите да адаптират отглеждането на култури към изменението на климата.

Сензорите са базирани на органични електрохимични транзистори, които могат да бъдат имплантирани в растенията. Според университета Линшьопинг биосензорите имат възможност да наблюдават нивата на захар в реално време, в продължение на два дни. Информацията, която събират, може да бъде свързана с растежа и други биологични процеси.

Оптимизиране на условията за растеж

„Сензорите сега се използват за фундаментални научни изследвания на растенията, но в бъдеще могат да навлязат в селското стопанство, за да оптимизират условията за растеж или да следят качеството на продукта например“ казва Елени Ставриниду, доцент в Лабораторията за органична електроника, Департамент за наука и технологии в университета Линшьопинг. Според нея в дългосрочен план сензорите могат да се използват и за насочване на производството на нови видове растения, които да растат в неоптимални условия.

Как работи метаболизмът на растенията

Според изследователите механизмите, чрез които метаболизмът на растенията се регулира и как промените в нивата на захар влияят върху растежа, все още са относително неизвестни. Предишни експерименти обикновено са използвали методи, които разчитат на отделяне на части от растението. Сензорът, разработен от изследователската група, обаче дава информация, без да уврежда растенията и може да помогне в сглобяването на пъзела за това как работи метаболизмът им.

„Открихме вариация в нивата на захар в дърветата, която не е била наблюдавана преди това. Бъдещите проучвания ще се фокусират върху разбирането как те се променят, когато растенията са под стрес“, добави Ставриниду.