Кои са икономически важните, срещу които трябва да се предприемат превантивни мерки, а при нужда и контрол

Ваня ВЕЛИНСКА

По зелевите култури вредят изключително опасни болести и неприятели, които могат да нанесат много сериозни щети по реколтата и дори да направят продукцията негодна за консумация, съответно за продажба.

Кои са по-важните болести:

Мозайка

Болестта напада всички зелеви култури, но е с най-голямо значение за главестото и цветното зеле. Характерни признаци са избледняване на листните жилки, като тъканта до тях остава тъмнозелена, а останалата е по-светла. При силно нападение растенията имат потиснато развитие и се деформират.

Болестта се причинява от вирус, който се запазва в растителните остатъци и по зимуващите плевели от сем. Кръстоцветни.

Заразата се разпространява от листни въшки, срещу които трябва да е насочена борбата.

Черно гниене (бактериоза)

Това е бактериална болест, вследствие на която заразените семена не поникват, а ако все пак поникнат, то младите кълнове загиват. Когато все пак има поникване, по котиледоните се наблюдава изсветляване на тъканите, а вегетационният връх загива.

Може да се осъществи и вторично заразяване. Признаците са почерняване на жилките от върха към основата на листата. Тъканта между тях избледнява и загива. Много характерен симптом са V-образните петна.

Като цяло растенията имат потиснат растеж, не завиват глави, може и да загинат. По цветното зеле се развиват черни петна, които са загниващата тъкан.

Подходящи условия за развитието на бактерията са температури от 5 до към 40 градуса и влага над 90%. Заразата се разпространява чрез дъждовните капки или с насекоми.

Бактерията се запазва в семената, в растителните остатъци и в почвата.

Болестта е с най-голямо значение за цветното и късното главесто зеле.

Сечене по разсада

Когато заразяването е станало преди поникването на разсада, растенията загиват. Ако е било по-късно, разсадът също загива, но след известно време.

Симптомите са характерни - в основата на стъблото, малко под и над кореновата шийка се образуват тъмни и хлътнали петна. Постепенно те нарастват, обхващат цялото растение и се стига до загиването му.

Степента на развитие на болестта зависи от инфекциозния фон и условията на средата. Например хладното и облачно време, високата атмосферна влажност, уплътнените почви и по-голямата гъстота на засаждане са фактори, които благоприятстват разпространението на заразата.

Сеченето се причинява от няколко вида почвени гъби, които се запазват в почвата и в растителните остатъци за дълго време.

Гуша

Определя се като една от най-опасните болести по зелевите видове. Много често се проявява на полета с тежки и кисели почви.

Симптомите на болестта може да се наблюдават по време на всички фази на развитие на зелето – от разсада до прибирането му.

  • Заразеният разсад е с хлоротичен вид. Младите растения увяхват в топлите часове на деня, а през нощта са с нормален тургор. На по-късен етап те загиват.
  • Засадените на полето растения са с потиснат растеж. Зелките остават дребни и недоразвити.
  • По корените на растенията се развиват туморни образувания, които са с различна големина и форма. Първоначално те са бледожълти, а по-късно потъмняват, окапват и изгниват. В резултат на това се затруднява преносът на вода и хранителни вещества до останалите части на растението.

Над мястото на повредата се образуват вторични корени, но те не са в състояние да осигурят нормално развитие на растенията.

Гъбата, причинител на гушата, се запазва чрез спори, които презимуват в почвата или в растителните остатъци.

През пролетта спорите се активизират, проникват в растението чрез кореновите власинки и заразяват растението. Благоприятни условия за развитие на болестта са температура между 18-25 градуса и висока влажност на почвата - 75-90% от ППВ.

При подходящи условия за развитие и разпространение на заразата загубите могат да достигнат до 70-80 на сто.

Мана

Болестта се проявява с особена сила на места с по-хладен климат. При нашите условия най-големи поражения има по разсада за ранно производство, както и по късното зеле.

  • По разсада признаците се изразяват в появата на хлътнали петна, като от долната страна те се покриват с белезникав налеп от спори на гъбата. По-късно петната прегарят. При силно нападение младите растения може да загинат.
  • При възрастните растения симптомите се наблюдават най-напред по външните листа. По тях се образуват много петна, които сивеят и постепенно се сливат. Заразата може да обхване и вътрешните листа, което води до загниване на главата.

Гъбата заразява различни растителни части - цветоноси, цветни дръжки, шушулките, съответно семената. Патогенът се запазва в растителните части, както и в семепроизводствените посеви.

Благоприятен фактор за масово разпространение на болестта е температура около 15 оС.

Брашнеста мана

Болестта се среща при почти всички кръстоцветни култури, включително и плевелни видове. Симптомите са под формата на малки петна, които са бели, разположени са и от двете повърхности. По-късно те се сливат, като целият лист се покрива с бял мицел от спорите на гъбата. При силно нападение листата пожълтяват, а тъканите некротират.

Заразата се запазва в болните растителни остатъци. Болестта се провокира от хладни условия, които са съчетани с ниска относителна влажност.

Черни листни петна (алтернария)

Болестта напада почти всички видове от сем. Кръстоцветни. Заразата може да стане през различни фази от развитието на растенията. Болестта е много опасна и за семепроизводствените посеви.

  • При разсада се образуват петна по стъблото, които са малки и черни. Впоследствие растенията загиват.
  • Засадените болни растения на полето изостават в развитието си. Те са потиснати през цялата си вегетация и не дават добър добив.
  • При по-възрастните растения се образуват дребни петна, които бързо нарастват. Те са сиво-черни и имат концентрична структура. При влажно време се покриват с черен налеп – спорите на гъбата.
  • По цветоносите и шушулките петната са продълговати. При силно нападение шушулките се деформират и заразата преминава в семената.

Оптималната температура за заразяване е 25-30 оС. При благоприятни условия болестта се развива много бързо, като инкубационният период е много кратък - 2-3 дни. За кратко време заразата може да обхване цялото насаждение и да унищожи реколтата от семена.

Болестта се запазва в семената и в растителните остатъци.

Склеротинийно гниене

Болестта напада зелевите видове от различни производствени направления. Тя може да нанесе сериозни поражения по продукцията, предназначена за транспортиране и съхранение.

Развива се масово в хладни и влажни зони. Заразата може да се прояви през всички фази от развитието на зелевите култури, но по-често това става в средата на вегетацията.

  • Първите признаци са по стъблото в близост до почвената повърхност, както и по листата, които се допират до земята.

Такива симптоми могат да се проявят и по-късно, дори когато зелките са достигнали фазата на зрелост. Първоначално се образуват кръгли петна, които са воднисти и са покрити с бял налеп. Постепенно спороношението се увеличава и цялата зелка се покрива с бял мицел.

Заразата се запазва в почвата и в растителните остатъци, като жизнеността и е повече от 10 години.

Благоприятни за развитие на болестта са студени и влажни условия, въпреки че патогенът може да се развива в широки температурни граници.

Развитието и разпространението на болестта е масово при монокултурно отглеждане на зелеви култури и неспазване на сеитбообращение.

Добри практики при производството на разсад:

  • Отглеждане на разсада на отстояние от семепроизводствени и други насаждения със зелеви култури.
  • Засяване на семената в чист субстрат.
  • Обеззаразяване на разсадни табли, саксии и т.н.
  • Оптимална влажност на почвата.
  • Разсадите да са на оптимално разстояние.
  • При установяване на болни растениея, те се изскубват и унищожават.
  • Третиране при необходимост с разрешени за употреба продукти за растителна защита.

Добри практики на полето:

  • Засаждане на здрав разсад.
  • Оптимална гъстота на насаждението.
  • Борба с плевели и самосевки.
  • Редовен мониторинг на лехите за проследяване на появата на вредители.
  • Спазване на добри агротехнически практики при отглеждането на културите:

0 Поддържане на оптимална влажност на почвата.

0 Балансирано торене с макро- и микроелементи.

  • Въвеждане на сеитбообращение.
  • Механично събиране на растения с ясно изразени симптоми и унищожаването им.
  • Прилагане на интегриран подход за растителна защита. При необходимост третиране с продукти за растителна защита, като се прилагат препарати с различни активни вещества и механизъм на действие. В края на вегетацията се използват продукти с къс карантинен срок, а най-добре биологични.

Различни появи на петна са симптоми на опасни болести
Различни появи на петна са симптоми на опасни болести
Вследствие на някои зарази зелките трудно завиват глави, или пък остават рехави
Вследствие на някои зарази зелките трудно завиват глави, или пък остават рехави
Карфиолът се напада от същите болести, които засягат и главестото зеле
Карфиолът се напада от същите болести, които засягат и главестото зеле
Загниването на листата, дори и на цялата глава, е симптом на опасни болести
Загниването на листата, дори и на цялата глава, е симптом на опасни болести