5 навика, които ни правят беззащитни срещу болестите

За съжаление все още не е измислено вълшебно хапче за повишаване на имунитета. По силите на всеки обаче е да се откаже от вредните си навици и по този начин да укрепи защитните сили на организма си.

Имунитетът - способността на нашето тяло да се противопоставя на болести, включително на коронавируса, до голяма степен зависи от начина ни на живот. Много по-ефективно от различните имуностимуланти (много от които работят изключително върху плацебо ефекта) ще бъде да се откажете от някои навици, които ден след ден неусетно разрушават защитните сили.

Не спите достатъчно 

По време на нощна почивка тялото и мозъкът не просто се „освежават“. По време на сън имунната система „презаписва“, добавяйки към списъка с опасности нови бактерии и вируси, с които сте се сблъскали през деня. Ако не се наспивате достатъчно в продължение на голям период от време, този механизъм не може да работи ефективно. Резултатът е влошена, слаба защита на организма. Както показва проучване, публикувано в европейското физиологично списание Pflugers Archiv, достатъчни са само шест нощи, в които не сте спали достатъчно и пълноценно, за да се отслаби имунитетът. След този период тялото ще реагира по-тежко при ваксинациите, а вирусните заболявания и грипът ще бъдат по-тежки и ще отнеме повече време за възстановяване.

Водите заседнал начин на живот 

Не можете да се отървете от кашлицата си? Проверете колко сте активни: Проучване, публикувано в Британския вестник по спортна медицина, доказва, че доброволците, които са тренирали веднъж седмично или не са тренирали, са се нуждаели от възстановяване с 42% повече. Освен това симптомите на заболявания при тях са по-тежки. Дори малка, но редовна спортна дейност (например ходене) ще укрепи имунитета ви и ще увеличи съпротивителните сили на организма.

Прекалена „пристрастеност“ към мазните храни 

По-конкретно, храни с високо съдържание на наситени мазнини. Те провокират развитието на възпалителни процеси в организма, претоварват имунната система и в крайна сметка я отслабват. Уверете се, че менюто ви съдържа достатъчно ненаситени мазнини: растителни масла, рибено масло, ядки. Тези храни помагат на организма ни да се справя с възпаленията и дори да разпознават патогените.

Приемате често антибиотици 

По-добре е да прибягвате до тях само в краен случай. Най-добре е първо да опитате други начини за лечение, особено, когато става дума да традиционна настинка. Факт е, че антибиотиците не само ни помагат в борбата с инфекциите, но и могат да намалят броя на белите кръвни клетки, които се борят с болестите. Това е потвърдено от проучване върху мишки, резултатите от което бяха публикувани в American Journal of Human Genetics. Всеки път, когато приемате антибиотици, отслабвате имунната си система. Запомнете това!

Пиете прекалено 

Алкохолът потиска имунната система и редовната му употреба консумиране може да намали ефективността на белите кръвни клетки и да намали способността на организма да произвежда защитни клетки, които идентифицират и убиват бактерии и вируси. Не забравяйте, че след пиене естествените ви защитни сили са намалени за цял ден!