Под 10% са площите по конвенционалната технология

Под 10% са намалели площите със слънчоглед у нас, които се отглеждат по конвенционалната технология. За нея има разработени много хибриди, които освен високи добиви, осигуряват и продукция с високо маслено съдържание. Въпреки добрите им качества обаче през последните няколко години те постепенно отстъпват място на хибридите от по-иновативните технологии.

Причините за това са много, но основната е растителната защита. Родните полета, а и не само, са обременени с много сериозен инфекциозен фон, който резонно води до по-ниски добиви и продукция с по-ниско качество.

При слънчогледа най-сериозният проблем са плевелите, като за някои от видовете няма ефективни решения в конвенционалната технология. Затова и генетиците на семенарските компании през последните години насочиха усилията си в селекциониране на слънчогледови хибриди, които са устойчиви на икономически най-важните болести по културата, както и на паразита синя китка, завладяващ все повече площи у нас и в света. А резултатите са налице - продуктови листи от хибриди, които са толерантни на различните зарази.

Още четете в новия брой на в. "Български фермер"