Почти всеки плод, зеленчук или билка, които днес си похапваме с удоволствие, в миналото са били диви, „страшни“ и смятани за отровни. Отглеждането на пипера и доматите например първоначално е било само с декоративна цел, точно по същите причини.
И по същата „пътека“ едно красиво цвете с ценни лечебни свойства и множество приложения днес участва в украсата на парковете и градините ни. Малко хора обаче подозират колко повърхностно виждаме природата.

Всъщност, вечерната иглика има още много имена (Вечерна роза, Нощна свещ, Върболика, а латинското е Oenothera biennis). Донякъде с лоша слава и красиви, ярко жълти цветове, които се отварят вечер, а до сутринта вече са прецъфтели. И така до следващата нощ...

От икономическа гледна точка това растение тепърва ще завзема площи и пазари. Използваемите части от него са не само семената и маслата, но и листата, стъблата и корените. Основен производител на суровина за козметичната и лекарствената промишленост е Китай, където се срещат няколко вида вечерни иглики в дива форма. Въпреки това се твърди, че билката произхожда от Америка.

Отглеждането започва напролет 

Обикновено вечерната иглика се размножава чрез семена, които се засяват рано напролет в култивационни съоръжения. Пониците се появяват след десетина дни. Следва доотглеждане до оформяне на розетка и разсаждане на открито, когато температурите се задържат трайно високи.

Цъфтежът започва през лятото и може да продължи до есента – ценното декоративно качество на растението. Семената пък узряват поетапно от август до октомври.

Друг срок за засяване на семената е през лятото, но в такъв случай цветове се появяват чак на следващата година.

Подходяща за нашите ширини 

Независимо дали имате намерение да отглеждате вечерната иглика в личната градинка на вилата или с производствени цели, трябва да имате предвид, че тя е сухоустойчиво растение. С настъпващите климатични промени това я прави много подходяща декоративна и добивна култура за нашите ширини.

Като растение рядко страда от болести и неприятели, въпреки че не е невъзможно да бъде нападната от многоядни насекоми. Най-хубавото е, че всички части на растението могат да бъдат използвани като билка или храна.

Поредното ядливо цвете 
В миналото младите листа и стъбла, а също и корените на вечерната иглика са били използвани за храна. Твърди се, че имат сладникаво пиперлив вкус. Цветовете пък могат да намерят място в салати и за украса на ястия. те също са ядливи.

С напредване на проучванията е установено, че маслото извлечено от семената помага при предменструален синдром, полезно е за кожата, успокоява екзема, суха кожа, но това не е всичко. Действа стимулиращо на имунната система, повлява хормоналния баланс, забавя процесите на стареене.

В заключение можем да кажем, че вечерната игглика е растение с голям потенциал. Добивите са ниски, което го прави скъпо, но ползите и приложенията са много.

Внимание! Ако решите да консумирате растението под една или друга форма, не забравяйте да се консултирате с лекар или специалист. Не са изключени нежелани ефекти, свързани с разреждане на кръвта, понижаване на кръвното налягане и др.

Самозасява се

Бъдете внимателни, ако отглеждате вечерна иглика в двора си, защото има реална опасност тя да се самозасее.

Семенцата са изключително многобройни и дребнички. Способни са да поникнат веднага след отделяне от капсулката, което малко или много представлява опасност от заплевеляване с красивото жълто цвете.

За да предотвратите подобни нежелани последици в личната градина, е добре да почиствате редовно прецъфтелите цветове или да събирате семенните капсулки преди да са се разтворили.