Засега ще се прилага само за ценни култури

Първата в света система за обработка на семена с т. нар. "активиран въздух" Aurora Z10 беше представена на специалисти от производителя Zayndu Ltd, дъщерно дружество на Loughborough University (UK).
Системата е суха алтернатива на химическата обработка на семена, която обеззаразява ценни семена като тези на домати, рукола и др.
Третирането на семена намалява патогенния натиск върху семето и предпазва почвата от гъбични инфекции, пренасяни със семена. Освен това, много от химичните продукти, които доскоро се прилагаха за обеззаразяване, вече са забранени за употреба, така че спешно са необходими алтернативи.

Ралф Уиър, главен изпълнителен директор на Zayndu, обяснява, че системата получава името си от Aurora Borealis (северно сияние), което е естествена плазма, получена при преминаване на електрически ток във въздуха.

„Aurora Z10 е първият от поредица продукти, насочени към ценни семена, за които в момента

няма метод за обработка с химични продукти

Семената се поставят в запечатан въртящ се барабан и ние прилагаме ток, който разделя молекулите кислород и азот на отделни атоми, създавайки плазма. Технически този активиран въздух е смес от RONS (реактивен кислород и азотни видове) - реактивни кислород и азотни видове, които са мощни обеззаразители. След обработката от барабана излизат само почистени семена и чист въздух."
Според Ралф Уиър този метод решава редица проблеми, с които се сблъскват производителите на семена: „Златният стандарт за третиране на семена е фунгицидът тирам, който предотвратява опасни болести по разсада. Наскоро беше забранен, така че патогенното натоварване върху семената се увеличава, което води до загуба на семена или риск от замърсяване на почвата. Тествахме нашата технология върху много сортове култури и тя едновременно унищожава патогените и

като правило увеличава кълняемостта им

Един пример е четирикратно увеличение на кълняемостта на зимната пшеница в сравнение с необработените семена."

Aurora Z10 има капацитет от 1 кг семена, поради което компанията се фокусира върху ценни семена като цветя, плодове и зеленчуци. Цената на обработените семена от домати може да достигне до 5 евро.
Компанията обаче се готви за по-ефективната Aurora Z100, която се очаква да бъде пусната на пазара това лято, като в бъдеще предстои да се разработят и по-големи системи.

Ралф Уиър е реалистичен: „Z10 е чудесен за малки партиди ценни семена, от грамове до килограми, но морковите се обработват в тонове на ден. В момента работим по тези системи. Понастоящем някои семена не се поддават на преработка, като бързо растящи салати, когато времето за отглеждане е твърде кратко, за да позволи на химикалите да се разсеят или когато семената като босилек и други билки покълват при контакт с вода. Нашата обработка е напълно суха, което ни позволява да дезинфекцираме билки, салати или основни култури като пшеница."