Жени Владинова
Онлайн форматът на изложението EuroTier се проведе от 9 до 12 февруари с интересни мнения за производството на Стария континент
Отправната точка е Китай, защото дори по време на Африканската чума по свинете (АЧС) страната остава най-големият производител в света с 38 млн. тона свинско месо през 2020 г. Тази цифра е спаднала от 54 млн. тона през 2018 г. главно поради огнищата на АЧС, но се очаква производството да се повиши до 43,5 млн. тона през 2021 година.
В Европейския съюз, който е вторият по големина производител на свинско месо в света, общото производство през последните 3 години се запазва на 24 млн. тона. Други държави като САЩ, Русия и Бразилия продължават да се разрастват през последните 3 години, тъй като търсенето се увеличава по целия свят.
Испания утроява пратките свинско за Китай
Един от най-големите играчи, изнасящи свинско месо за Китай, е Испания, която е изнесла 933 940 тона през 2020 г. Това всъщност е почти 3 пъти повече, отколкото през 2019 г., когато са били само 381 629 тона, посочва датският анализатор Маркус Фибелкорн по време на цифровото изложение EuroTier. През 2020 г. САЩ са изнесли 696 086 тона свинско месо, а Германия - 462 346 тона.
Силният ръст на износа на Испания не е свързан само с дефицит на свинско месо в Китай. Цифрите вероятно са нараснали поради огнищата на АЧС при дивите свине в Германия от септември 2020 г. Оттогава досега за Германия износът за 3-ти страни извън ЕС е невъзможен. Затова и
Германия настоява за сделка за регионализация
т.е. да се разреши приемането на свинско от незасегнати германски области. Фибелкорн коментира случващото се така: „Когато погледнете какъв е бил дефицитът в китайското потребление през 2019 г., Германия покрива само по-малко от 1% от това. Германия всъщност не е голям играч в производството на свинско месо за Китай и затова съм толкова скептичен, че ще получи споразумение с Китай."
Германия има 25,5 млн. свине
Статистиката за свинете в ЕС през 2020 г. показва, че
* Испания е увеличила размера на стадото си до 31,3 милиона прасета, което е ръст с 3% спрямо 2019 г.;
* Германия има 25,5 милиона свине през 2020 г., което показва 1,8% спад от 2019 г.;
* Франция и Дания остават с около 13 млн. свине;
* Холандия има спад от 12,2 млн. свине на 11,4 млн. поради правителствената директива за намаляване на свиневъдството.
Какво показват данните за потреблението на свинско месо
Китай консумира 43 млн. тона през 2020 г., докато ЕС потребява 19,7 млн. тона през същата година.По време на презентацията си на Euro Tier Фибелкорн напомня,че в ЕС производството на свинско месо се разширява, но потреблението всъщност намалява. А това означава, че единственият изход е износ на част от европейската продукция за 3-ти страни. Но този вариант помага само при някои страни в ЕС, тъй като те имат по-лесен достъп до китайския пазар, докато други все още имат проблеми с АЧС – какъвто е и случаят с Германия.
Прогнозата за производството на свинско месо в ЕС-27,
показва ясно, че нетното му производство ще се движи около 22 млн. тона до 2030 г. Въпреки това потреблението на жител трябва да спадне от 34,5 кг на човек през 2018 г. до 31,9 кг през 2030 г.
Според Фибелкорн износът на свинско месо в ЕС ще остане стабилен от около 4 млн. тона до 2030 г. За тогава са и очакванията на ЕС да може да изнася свинско месо за Китай и за Азия, дори когато Китай се върне към предишните си производствени нива, които е имал през 2018 г.
Разходи за производство: САЩ и Бразилия
Що се отнася до производствените разходи, според Фибелкорн е трудно за европейските страни да се конкурират със САЩ и Бразилия, които могат да произвеждат свинско месо за около 1 евро/кг.
Разходите в Европа:
* Дания и Испания имат най-ниските производствени разходи през 2018 г. от 1,39 евро/кг;
* Франция, Белгия и Холандия се движат около от 1,45 до 1,50 евро/кг.;
* Германия, Великобритания, Швеция и Ирландия варират от 1,60 до 1,67 евро/кг;
* Италия има най-високите производствени разходи - 1,88 евро/кг.
Имайки предвид цените, коментарът на Фибелкорн е, че ситуацията, в която се намира Европа сега, е много подобна на 2018 г., когато има огнища на АЧС в Белгия. Сега цените отново се покачват стабилно, но няма да растат толкова рязко, както тогава.
Какво показват различни цени на свинското месо в Европа:
* в Испания - 1,489 евро/кг;
* в Дания - 1,465 евро/кг;
* в Германия - 1,136 евро/кг.
Разликата от 30% в цените между Германия и Дания е съществена, но това вероятно се дължи на увеличеното клане на прасета за германския пазар, е обяснението на Фибелкорн.
(По материали на онлайн формата на EuroTier)
Коментари