Модерни стилове в ландшафта

22 февруари 2021
Цветна градина / Полезни съвети
4482
1 2 3 4
 

В минимализма се използват само 2-3 култури с ярки цветове

Когато говорим за модерни стилове в градинския дизайн, става дума за такива, които са се формирали през последните десетилетия.
На първо място, това е високотехнологичният /хай-тек/ стил, който символизира начина на живот на съвременния градски човек.
Появил се в началото на 20-ти век, "модерн" се характеризира с аристократичност и строгост.

А минимализмът се основава не на липсата на средства, а на виртуозната способност да се изрази основната идея с помощта на минимум символи и детайли.

Това, което обединява тези стилове е фактът, че всеки от тях може успешно да се приложи в модерната градина. Основното е, че архитектурата на сградите и непосредствените околности на обекта са в хармония с избрания стил. А всички архитектурни елементи на градината са направени много качествено. Местоположението на самата градина не е важно. Един от тези стилове може да се използва на почти всеки терен.

Простотата на минимализма 

Въпреки факта, че този стил предполага лаконичност и изключителна простота, е доста трудно да се приложи идеята за минимализъм в градината. В края на краищата трябва да се реализира с помощта на минималния брой елементи.

Принципите на такава градина са: използването на релефа за разделяне на зоните; простор, обособеност на предметите; стъпала, стълби; прави като стрели пътеки; правилен геометричен водоем.
Градинските аксесоари и минималистичният декор на градината са подобни на стила хай-тек, но са по-малко разнообразни.

Това са например полирани топки, изработени от метал, камък или бетон, строги, но ефективни диодни лампи, боядисан чакъл, леки мебели на открито от пластмаса или алуминий.

Чакъл и натрошени камъни могат напълно да заменят тревните площи.

Дърветата и храстите се отличават с графични форми - това са чинари, смърчове, туи и колоновидна хвойна.

За този вид градинарство се използват хмел, актинидия и диво грозде. Остриците, папратите, мъховете и зърнените култури са подходящи за покриване на почвата.

А цветята - дори минимализмът няма да мине без тях. Но ярките растения трябва да са малко - две или три култури.

Цинии, петунии, астри и хризантеми се засаждат в дървени или пластмасови сандъци, което подчертава градския дух на стила.
Боите са минималистични - сиво, сребърно, бяло, бежово, светлокафяво.

Модерн (Ар нуво) радва и шокира 

Известен е със своята изтънченост, лениво рационализиране на формите, елегантност и фин лукс.

Неговите показатели са: акцент върху структурата на градината, върху малките архитектурни форми; плавни, сводести, вълнообразни линии; използване на съвременни материали; изобилие от акценти; контраст на цвят и текстури, редуване на добре осветени и тъмни области; асиметрични цветни лехи.

Модернът е по-близо до пейзажния стил с неговото отричане на правилните очертания, които не са присъщи на дивата природа. Но свободата на стила не е неограничена и дори е добре дозирана.
Фокусната точка на градината в стил Ар нуво е стилната къща. Растителността е засадена на групи, в средата на които има нещо необичайно, екзотичен храст например или дърво с оригинални цветни листа, ярки плодове или изискан ствол.

За да се създадат контрасти, се съчетават например висок дъб и малка върба. Широко се използват пълзящи растения като диво грозде, бръшлян и клематис.

Претенциозността и мистериозността, които изисква този стил, се добавят от ириси, лилии, настурции, макове, момина сълза, нарциси, пъстри сукуленти и разклонени папрати.

Декорациите за градината в стил Ар нуво - ясни очертания на контейнерите за цветя, големи бетонни или теракотени плочи, текстуриран градински паркет, фигурки на птици, бръмбари и пеперуди. Използват се и кованите решетки с флорални елементи, монтирани в беседки, пейки, фенери и огради.

Цветовете на градината са бежов, шоколадов, сребърен, розов, бордо, син.

Високите технологии 

Да, този модерен стил си проби път в природата, подлагайки я на най-новите технологии. Този хай-тек пейзаж се отличава с: изразителни, нарязани форми, ясни граници, прави ъгли; полиран камък и дърво; големи части от стъкло, метал, довършени с композитни материали; прави или зигзагообразни алеи; много добре поддържана, гладка морава; подпори за вертикално градинарство; релефен водоем в бетонен кант; правилни стъпала; модерни лампи като средство за декорация и пейзажно осветление; огради под формата на кубчета, правоъгълници и топки.

Високите технологии не предполагат буйни цветни лехи и изобилие от цветове. За озеленяване се избират не много високи дървета и храсти с твърди, плътни корони - чемшир, смърч, хвойна, чинари. Живият плет се формира от берберис и глог.

Малки, особени цветни лехи от папрати и сукуленти са разположени върху тревните площи. Правите пътеки са спретнато и плътно покрити с бетонни плочки, дървени блокове или поръсени с бял, боядисан чакъл.
Може да има няколко изкуствени езера, автономни или свързани помежду си, с правилна форма.

Но високотехнологичната градина обаче съвсем не е лишена от декор. Украсена е с топки и сферични вази от полиран камък и огледален метал, абстрактни паметници, LED лампи и др.
Контейнери с растения, украсяват басейна и стъпалата а футуристичните скулптури са оборудвани с равномерно, "космическо" осветление. Характерни са сферичните беседки от метал или дърво, изкуствени камъни и др.

Общата тоналност е смес от сиво, шоколад, сребро, синьо и лилаво. Разредете тази палитра с акцентите на червеното и черното.

Още от Цветна градина / Полезни съвети
0

Продължаваме да ви запознаваме с характерните особености на различните видове градини Градината е продължение на къщата и вие не избирате нейния стил, когато купувате семена за цветя и дръвчета или

0

Само пагоди не стигат Китайското пейзажно изкуство от хиляди години се основава на правилата на Фън Шуй. Движението на водата и вятъра, основните елементи в даоисткия мироглед, генерират енергията Ци

0

Ландшафтният стил е набор от художествени техники, система от стабилни и еднакви интерпретации на форми. Те определят общия облик на вашата градина - определена комбинация и използване на растителни

0

Преди да започнете да работите върху дизайна, трябва да решите кой градински стил ще ви подхожда най-добре. А има ли смисъл да ги изучавате? Разбира се

0

В почивките се грижете за растенията Имаме ли вече култура на работа от вкъщи? В офиса и с колегите почивките са малко или много регламентирани. А сега, когато сме в хоум офиса

Последни новини
0

Засаждането на лози през пролетта не е традиционно за масивите в нашата страна, но напоследък започва да става все по-предпочитано от стопаните с дворове и вили

0

Определени са ставките по схемите за обвързано подпомагане за плодове и зеленчуци за кампания 2020 г., съобщиха от земеделското министерство. Размерът на подкрепата при някои от схемите е увеличен с

0

Заводските цени през януари растат и на годишна, и на месечна база. При храните годишното поскъпване е с 3% средно, Това става ясно от данните на Националния статистически институт

0

Министерството на правосъдието предлага мащабна реформа в производството по несъстоятелност Промените в Търговския закон, публикувани за обществено обсъждане днес

0

Изборът на продукти за растителна защита трябва да е съобразен със заплевеляването, съветват специалистите на Кортева Агрисайънс Дъждовете и снеговете, които паднаха във всички райони на страната

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Доста разсадници предлагат облепиха. Потърсете информация в интернет и преценете от кой от всички ще ви е най-изгодно и най-удобно да закупите растението. Ние не препоръчваме, тъй като не сме...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

В търсене на отговор откъде може да е дошъл големият удар за българското плуване с допинг скандала от началото на тази седмица президентът на федерацията Георги Аврамчев предположи, че може да има външна намеса. Иначе казано, някой конкурент от друга държава да е подхвърлил някак си въпросния станозолол на Светлозар Николов

l Съдът разпита 7 свидетели l Показанията на повечето се разминават с казаното от приятелите на Кристиан Николов Добре съм, казал Милен Цветков на минувачите, втурнали се да му помогнат след катастрофата. После кимнал и понечил да излезе. Младеж му разкопчал предпазния колан и прикрепяйки го, го извадил от колата

Облаците ще се разкъсват на националния празник По-хладно около 8-и С близки до нормата температури или до градус над нея се очаква да бъде март тази година. В източната половина на страната обаче ще е относително по-хладно. Средните климатични максимални температури за март са между 9 и 13 градуса, а средните минимални - между -1 и 4 градуса