Подходяща е за всички овощни видове

Свободно растяща формировка е корона с водач, върху който се формират до 5-6 скелетни клона. Първите три, по-рядко четири скелетни клони, израстват от съседни пъпки и формират най-често единствения етаж на короната. Следващите клони е желателно да се разполагат поединично, като първият е на 60-80 см над етажа, а следващите се оставят през 40-60 см един от друг.

Тази корона може да се формира и с втори етаж, но с не повече от 2 клона. В този случай разстоянието между първия и втория етаж е по-голямо.

Единственото различие при формирането на тази корона, в сравнение с подобрена етажна е, че клоните се режат по-слабо, особено в млада възраст на овощните дървета.

За плододаване

Резитбата през периода на пълно плододаване се прилага съобразно с растежната сила на дърветата и количеството на предполагаемия добив. Тя е толкова по-силна, колкото по-слаб е растежът. Силна е и резитбата при наличие на много плодни пъпки, за да не се достигне до изобилен цъфтеж. При много слаб растеж на дърветата се прилага силна подмладяваща резитба на скелетните и обрастващи клони. Скелетните клони се съкращават на 3-5 годишна дървесина, а в някои случаи и на по-възрастна дървесина.

Препоръчително е резитба за плододаване да се извършване след ограничаващата резитба.