Но за тях постелята е важна - тя определя растежа, усвояването на храната и дали ще са здрави

Качествата на добрата постеля са:

* да е суха;

* рохкава;

* да поглъща влагата от екскрементите;

* да не съдържа чужди примеси;

* да няма плесени и прах.

Кои са подходящите материали:

* нарязана слама;

* смлени царевични кочани (какалашки);

* люспи от слънчоглед;

* слънчогледови стъбла;

* дървесни стърготини;

* талаш;

* торф.

1) Сламата е най-често използваният материал за постеля.

2) Рехава и бързосъхнеща е постелята от смлени царевични кочани. Тя не се сплъстява и не образува кора.

3) Някои стопани предпочитат дъвесните стърготини. Те са чисти и с висока влагопоемност - до 400%. Но постелята от дървесни стърготини трябва да бъде покрита през първите 3 дни със слама. Причината - малките бройлерчета започват да я ядат, преди да са свикнали с хранилките и фуража.

Залагането на постелята

може да правите наведнъж или постепенно. Практиката показва, че за предпочитане е еднократното залагане. Първо подът се застила с негасена вар в доза 1 кг на 1 кв. м от подовата площ и амониев сулфат в доза 100-200 г. Негасената вар поглъща влагата, амониевият сулфат се свързва с амоняка от птичите екскременти и подобрява въздуха в помещението. И накрая отгоре се поставя избраният от вас постелъчен материал.

Дебелината на постелята зависи от сезона. През зимата тя може да бъде от 10 до 15 см, а през лятото - 5-6 см. Ако подът на помещението за отглеждане на бройлери е от пръст, дебелината е много важна. Тя предпазва от проникването на студ от земята през студени и влажни дни и нощи.

При постепенно зареждане на постелята

първоначално постелята е с дебелина 5-10 см

След замърсяването и зацапването й, отгоре се поставя нов слой. Двата пласта се разбъркват и така се премахват спечените участъци. След последващо добавяне на постелъчен слой дебелината на постелята може да достигне 25-30 см. Това налага да повдигате хранилките и поилките по нависоко, което дразни бройлерите и предизвиква стрес у птиците. Затова повечето стопани предпочитат еднократното поставяне на постелята.

След приключване на угояването

на бройлерите - зависи от храненето - най-често след 45 дни, преди да заредите втора пардита с бройлери, постелята се премахва. Следва основно почистване и отново повтаряте всичко при зареждане на постелята.