Използвайте мулч за защита срещу внезапен мраз

Топлите зими само изглеждат много по-удобни. Облеклото е по-леко, растенията зимуват нормално, а малките спестявания при отоплението на къщата също стоплят душата. Но защо градинарите са толкова неспокойни? Те вървят и мърморят под носа си, разглеждайки тревожно растенията.

Основната опасност е, че все още може да се появят силни студове. Но това не е всичко! С какво заплашва градинаря и растенията необичайно топлата зима?

Снегът не топли. Но въпреки това, всяка снежинка има "пухкава" структура и, подредени една върху друга, те създават добър изолационен слой с много миниатюрни въздушни кухини. Такова снежно "одеяло" перфектно задържа топлината, идваща от земята, и не позволява на студения мразовит въздух да проникне до корените на растенията, а те са най-важни.

Върхът ще замръзне, но ако корените останат непокътнати, растението има шанс през новия сезон да порасне отново и да се възстанови.

Дори лекото замръзване на корените е неприятно - оцелялото растение ще загуби цвета си през пролетта (няма да даде реколта), ще расте слабо и с малки листа. Просто само ще оцелява.

Смята се, че дори при студ от -10, -12 градуса без сняг и със суха почва, корените на много (обикновено устойчиви на замръзване) растения могат да страдат. А ако температурата падне под -15 градуса, тогава растенията (и дърветата, включително) могат да умрат.

Но какво може да се направи, ако неочаквано настъпи силен студ? Просто е! Използвайте мулчиращ материал вместо сняг. Всичко, което е под ръка: изгнил оборски тор, дървени стърготини, торф, сено, слама, компост, борови иглички и др.

Трябва да действате разумно, макар и бързо. Не можете да спасите положението с 2 см мулч, ще трябва да изсипете много - с дебелина 15-20 см и диаметър 2 м за храсти и 4-5 м за дървета.

Без сняг - без влага 

Дебелата снежна покривка е отличен запас от влага за пролетта. В някои региони (южни) растенията се препоръчва да се засаждат на постоянно място през есента. Смята се, че по този начин те ще получат максимална влага: есенни дъждове, зимни размразявания, пролетно топене на сняг и те ще се вкоренят перфектно. Но ако няма сняг, тогава студената суша може да съсипе всичко.

При ниска положителна температура изпаряването на влагата е минимално, но ако отдавна не е имало дъжд или сняг, струва си да проверите колко дълбоко е изсъхнала почвата. Тук, разбира се, всичко е индивидуално и зависи от климата и вида на почвата. Може да си струва да повторите поливането.

Топлата вода през февруари обаче може да предизвика пробуждането на растенията. Добре е да поливате с вода със същата температура, като температурата на външния въздух. Времеемко? Разбира се! Поливайте поне ценни скъпи растения и млади, засадени през есента, с все още слаба коренова система.

Дъждове и наводнения 

Ако вместо сняг вали през цялата зима, това също е лошо в някои случаи. Почвата е тежка, глинеста, изпарението на влага е минимално, резултатът е застояла вода и гниене на корените.

Можем да говорим дълго за необходимостта от дренаж и засаждане на растения по хълмовете, но това е трябвало да се направи по-рано. А сега, може би, просто разкопайте, за да увеличите изпарението на влагата.

Резки промени - измръзване 

При диапазон от нощни и дневни температури от 15-20 градуса кората на много растения може да се напука. Това е наистина опасно. Обикновено явлението е характерно за края на зимата и началото на пролетта. Когато яркото слънце загрява кората на растението, а нощната слана я охлажда.

През топла зима, това може да се случи и още в началото на февруари, с рязка промяна на времето и температурата. Какво да правите? Проверете отразяващите покрития върху болните и скелетните клони: варосване, намотка от агрофибър, сенчести екрани. Особено за новозасадените млади растения с нежна кора.

Ранни издънки на луковични 

При топла зима някои от луковичните растения могат да се появят в края на януари. Като правило те понасят добре спада на температурата и цъфтят добре през пролетта. Разбира се, ако температурата е необичайно ниска, тогава може да не се очаква цъфтеж или той ще е слаб, но луковиците ще оцелеят и ще цъфтят през следващата година.
Кълновете на чесъна, които са си проправили път през зимата, дори и да замръзнат, ще прораснат отново до пролетта.

В "парна баня" 

Покрили сте растенията, за да ги предпазите от ниските температури, но когато през зимата е топло и слънцето наднича, вътре в такива заслони се получава истинска парна баня.

Високата температура и влажност са идеални условия за развитие на гъбични заболявания. Дори и преди това да сте третирали с противогъбични лекарства, през изминалите 2 месеца препаратите вече не действат и не сте ги унищожили със 100% гаранция.

Така че съветът на опитните градинари е при положителни температури да отворите и проветрите заслоните и ако забележите следи от болест, лекувайте, но с подходящи препарати (не всички са ефективни при ниски температури до +5 градуса).