С около 38 млн. лева модернизираме и популяризираме винения сектор по Национална програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор за периода 2019-2023 г. Такъв е бюджетът общо на двете мерки - познатата „Инвестиции в предприятия“, която ще има прием през целия месец февруари, и новата „Информиране в държавите членки“, чиито прием е само в осем работни дни от месеца. Какво да предвидят винопроизводителите по тях?

Мярка „Инвестиции в предприятия“

Тя финансира дейности, свързани с подобряване на материални и нематериални активи – съоръжения за преработка, инфраструктура на предприятията, както и на структурите и средствата за предлагане на пазара. Осъществяваните инвестиции трябва да допринасят за повишаване на устойчивостта на процесите във винопроизводството, както и за повишаване на глобалната енергийна ефективност.

Допустими за подпомагане са винарски предприятия от лозаро-винарския сектор, които са вписани в лозарския регистър, както и организации на винопроизводители, асоциации на два или повече производителя или междубраншови организации.

Проекти с какъв тип инвестиции биха могли да бъдат едни от най-ефективните и успешни в мярка „Инвестиции в предприятия“. Поискахме експертното мнение на председателя на Съюза на енолозите Станимир Стоянов. По думите му винопроизводителите имат достатъчно опит с тази мярка, някои кандидатстват не за първи път по нея. Интересът към мярката идва от нуждата от дооборудване с това, което липсва в предприятието. Но

самоцелните инвестиции в съоръжения и техника не са най-сполучливите
казва той. Например закупуването на бъчви е нещо добро за предприятията, но те са съоръжения, които така или иначе периодично се подменят и за това стопаните трябва да имат визия занапред. А ако в близко бъдеще няма подобни мерки…, даде пример той. „Предвид значимите промени откъм работна ръка и на някои процеси в производството, добре е да се инвестира в автоматизация на процесите, мониторинг качеството и т.н.“, е неговият съвет към кандидатите.

Макар и позната мярка, тя има някои новости от лятото и есента на 2020 г. Най-съществената промяна е в по-големият процент на финансиране. С изменение на Наредба 6/2018 г. за условията и реда за предоставяне на финансовата помощ тя е 70% за микро-, малки и средни предприятия; 35% за предприятия с или по-малко от 750 служители или с оборот, по-малък или равен на 200 милиона евро; и 25% за предприятия с над 750 служители или с оборот над 200 милиона евро.

Запазват се допустимите за финансиране дейности, като закупуването на нови машини и съоръжения, свързани с процеса на производство и съхранение на вино, както и строително-монтажни работи по изграждане, надстрояване, пристрояване и/или реконструкция на сгради, предназначени за производство и съхранение на вино, контрол на качеството на произведените вина и др.

Повече точки ще се дават за лични насаждения,

защитено наименование за произход и енергийна ефективност. Приоритет ще се дава още на производители на биологично сертифицирано вино, както и проекти на територията на Северозападна България, тъй като там секторът има по-голяма необходимост от подкрепа. Ще се насърчават инвестиции в предприятия, които имат пазарен дял над 5% от произведените вина със Защитено наименование на произход (ЗНП) и Защитено географско указание (ЗГУ) спрямо общото производство за страната на вина със ЗНП и ЗГУ.

Най-много точки (не 15, както по-рано, а 20) се дават на предприятия, преработващи над 30% собствена суровина. 15 точки имат производителите на вино със ЗНП. Ако над 70% от произвежданите вина в предприятието са със ЗГУ и/или ЗНП, имат още 10 точки. Толкова са точките и за новорегистрирани винопроизводители, които имат най-малко двегодишна история в лозарския регистър като производители на грозде. Така ще се стимулират да модернизират стопанствата си и да преминат към винопроизводители. Намалена е тежестта на критерий „Проекти, насочени към подобряване на енергийната ефективност на предприятието“ от 20 на 10 точки. Общият брой точки са 75.

Общият бюджет по мярката за целия период (2019 -2023г.) е над 34,4 млн. лева. Максималната стойност на един проект е до 800 хил. евро, а максималният размер за целия период за един кандидат не може да надвишава 2 млн. евро. 

Позволяват се авансови плащания. Проектите трябва да имат не по-малко от 5 точки. 

В случаите на повече от едно заявление с еднакъв брой точки, за които наличният бюджет за приема е недостатъчен, той се разпределя между тези заявления, пропорционално на заявеното финансиране. Запазва се стандартната практика проектите да получат положително становище от Изпълнителната агенция по лозата и виното (ИАЛВ), за да могат да кандидатстват в Държавен фонд „Земеделие“.

Участието на винопроизводител по мярка "Инвестиции в предприятията" не е ограничение за участие на същия производител като член на организация в проект по мярка "Информиране в държавите членки", както и индивидуално в мерките "Кризисно съхранение на вино" и "Събиране на реколтата на зелено", съобщиха ни от Изпълнителната агенция по лозата и виното.

Мярка „Информиране в държавите членки“

Само в краткия период от 15 до 24 февруари ще бъде приемът на мярката за информиране в лозаро-винарския сектор. У нас тя действа за първи път.

Тя ще подпомага дейности, свързани с популяризирането на схемата на Европейския съюз за етикетите на защитените наименования, за специфичното качество, репутация и вкус на виното, основани на неговия произход, не на последно място и популяризирането на отговорната консумация на алкохолните напитки. 

Помощта се предоставя само за проекти за вина със ЗНП или ЗГУ.

Бюджетът от малко над 3 млн. лева ще финансира информационни кампании в медиите, изработване на информационни материали, създаване на уебсайт, участие в изложения, фестивали, конференции, с които да се намират нови пазари на продуктите. Имат право да кандидатстват асоциации и организации на производители на лозаро-винарски продукти , професионални организации с не по-малко от 2-годишна история, междупрофесионални организации по Закона за виното и спиртните напитки, както и публични организации, когато не са единствени бенефициери на помощта.

Срокът за изпълнение на информационните проекти е до 3 години като се разделя на един, два или три периода. Максималната стойност на един проект не може да надвишава 700 000 лв. годишно и 2 000 000 лв. за тригодишен период.

Максималният размер на общата финансова помощ по мярката е до 80 % от стойността на допустимите разходи. Авансовите плащания могат да са до 80% от стойността на проекта.

Вината със Защитено географско указание нарастват у нас 

спрямо общото производство в страната. Но не и тези със Защитено наименование за произход. Причината - отговори ни изпълнителният директор на ИАЛВ, инж. Красимир Коев - е, че част от регистрираните със ЗНП са от предприятия, които редуцираха дейността си, а утвърждаването на нови защитени наименования е трудоемка и отнемаща време дейност, която изисква и допълнителни дейности.

А една от основните цели на Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор до 2023 г. е именно да се увеличи производството на вина със ЗГУ, ЗНП, както и на биологично произведените, защото всички те са т. нар. "качествени вина". Увеличаването на дела им в общото производство е показател за  повишаване на конкурентоспособността на производителите, допълва той.

От инж. Коев научихме още, че най-вероятно и тази година ще бъде отворена мярка "Кризисно съхранение на вино", поради негативните последици за бранша от пандемията Ковид-19. Финансовата помощ ще се предоставя за складирано (поради невъзможност от продажби) максимум до 20 септември 2021 г. вино. 

През 2020 г. размерът на помощта беше 4 ст./ л. вино, съхранявано за месец. Предполага се, че през тази година ще има увеличение на помощта. 

ДФЗ предлага нисколихвени кредити на лозари

Държавен фонд „Земеделие“ предлага кредити с лихва от 1,5% за закупуване на торове, необходими при отглеждането през 2021 г. на трайни насаждения, включително винени лозя. Кредитът за лозари се предоставя за покриване на част от производствените разходи (за закупуване на торове) по технологична карта, при ставка на хектар за винени лозя - 460 лв./ха.

Лимитът на кредита е до 300 000 лв. Срокът за погасяването му е 30.11.2021 г.

На подпомагане подлежат регистрирани земеделски стопани, отглеждащи винени лозя, които имат подадено и приключено заявление по схеми за директни плащания за Кампания 2020 г. Договорите за кредит се обезпечават чрез учредяване на ипотека върху недвижимо имущество; особен залог върху машини и съоръжения, за които е представен документ за собственост, индивидуализиращ вещта; залог на парична сума; банкови гаранции. Площите, за които се кандидатства и обезпечението се застраховат в полза на ДФ „Земеделие“.

Български вина, представени на световно изложение в Япония през 2020 г. Снимка: ameblo.jp
Български вина, представени на световно изложение в Япония през 2020 г. Снимка: ameblo.jp