Повишена променливост на агропазарите

Пазарите показаха голяма волатилност вчера, отваряйки със силни печалби както предишния ден, след което част от тях бяха загубени до края на сесията.

Цените на пшеницата и соята в Чикаго се понижиха, а тези на царевицата се повишиха, като всички движения бяха свързани със сериозни промени. В Париж близките контракти на пшеницата се повишиха, ръст отбелязаха и всички контракти на царевицата и рапицата.

Превишаването на нивото от 200 € / т на Euronext за реколтата от 2021 г. даде на производителите възможност да определят продажните цени на пшеницата.

Това накара цените за реколтата през 2021 г. да паднат под психологическите нива. При сегашното ценово ниво купувачите показват известно нежелание да правят покупки, както в случая с Египет, който отмени търга.

Ситуацията остава объркваща

по отношение на ограниченията за износ в Аржентина на царевица и на някои агросуровини в Русия. Остават и съмненията за това как ще бъдат увеличени износните мита за пшеница в Русия между 15 февруари и 30 юни.

Курсът на долара спрямо еврото се промени леко и се търгуваше на 1,2150, а спрямо рублата - 73,65. Петролът в Ню Йорк се консолидира на 52,80 долара за барел.

В месечния си доклад FranceAgriMer вчера ревизира износа на пшеница за страни извън ЕС до 7,27 млн. тона спрямо 7,09 милиона тона миналия месец.

Тъй като обаче износът в рамките на ЕС беше леко ревизиран надолу, крайните запаси се промениха леко до 2,485 Mt от 2,498 Mt през миналия месец. Това потвърждава ограничените крайни запаси, които миналата година възлизаха на малко над 3 млн. тона. Трябва да се отбележи, че направените промени отчитат факта, че в момента Англия се счита за държава извън ЕС.

За царевицата крайните запаси според FranceAgriMer са 1,860 млн. тона срещу 1,893 милионалн. тона миналия месец, а за ечемика - 1,067 млн. тона спрямо 1,158 млн. тона миналия месец.

В Аржентина фондовата борса на Росарио леко повиши оценката си за реколтата от пшеница от 16,5 тона на 17 милиона тона. Борсата оценява производството на царевица на 47 млн. тона и соя на 46 млн. тона.

На международната сцена САЩ продадоха 464 300 тона соя за неизвестна дестинация.

Цените на рапицата бяха почти непроменени, но остават високи.

В Чикаго се повишиха само

цените на царевицата

главно в резултат на ревизията на американското производство на САЩ надолу. Прибираха се печалбите от соята след рязкото покачване в цените през последните дни.

Цените на царевицата сега са най-високите от 7,5 години и търговците ще следят отблизо състоянието на засаждане на втората реколта в Бразилия след соята.

CME увеличи депозитите си за сигурност, необходими за търговия на техния пазар, в резултат на повишена променливост в цените на суровините.

Вчера фондовете бяха нетни купувачи на 20 000 лота царевица, но нетни продавачи на 8 000 партиди соя и 4500 партиди пшеница.

Вчера пазарът беше развълнуван от слухове за

евентуално увеличение

на износното мито и

върху руската пшеница

Както съобщава агенция Интерфакс, руското министерство на земеделието предлага да се увеличи износното мито за пшеница до 45 евро / тон от 15 март и да се определи износното мито за царевица на 25 евро / тон, както и 10 евро / тон за ечемик.

Тези мита ще се прилагат в рамките на квотата за зърно от 17,5 тона за периода от 15 февруари до 30 юни. Тези въпроси ще бъдат на дневен ред по време на заседанието, което ще се проведе утре, 15 януари.

Единствената, култура, за която още не е известно да се предлага мито е ръжта.