Интересува се Евелина Григорова от Бургас
Гроздовият сок може да се запази и с някои химични вещества, освен чрез пастьоризиране.
Подходящ за тази цел е натриевият бензоат – бял прах със свойството на антисептик, което се проявява само в кисела среда . По тази причина мъст от презряло грозде, която е с малко киселини, трудно се консервира с бензоат.
Как става консервирането?
Мъстта се избистря, като се преточи през тензух. Ако това не е достатъчно за пълна бистрота, тогава може на 100 л мъст да се прибавят 10 г калиев метабисулфит, който се разтваря предварително в малко мъст и се прибавя към общото количество. След около 12 часа сместта е избистрена и се прехвърля в друг съд.
Прибавя се натриев бензоат – дозата е 1 грам на литър, като също първо се разтваря в малко мъст и после се излива в общата смес.
Така приготвеният гроздов сок трябва да се съхранява на хладно място и може да се консумира в продължение на 3-4 месеца.
Гроздовият сок може да бъде обогатен и с витамин С.
Това става като се прибави отвара от шипки – на 100 литра сок се добавят около 3 кг добре узрели шипки.
Те първо се заливат с двойно повече кипяща вода и се варят около десет минути. След 24 часа полученият извлек се прибавя към сока.
Коментари