Датският стартъп ClearSky Vision спечели BayWa Smart Farming Challenge 2020 за изобретението си

Една от основните пречки при сателитното дистанционно проучване е наличието на облаци, което ограничава полезността на изображенията. Според журито на BayWa Smart Farming Challenge иновацията на ClearSky Vision има потенциала да даде основен тласък на използването на сателитни данни. Съдийската комисия беше съставена от експерти от BayWa AG и нейните компании от групата FarmFacts и Vista.

Наторете и полейте с помощта на сателитни данни

„Сателитните данни вече извършват ценна услуга за съвременното земеделие, като нашите клиенти я използват за торене и поливане на специфични полета или засаждане на цветни ивици“, казва главният директор за развитие на BayWa Йорг Мигенде. Той ръководи бизнеса за развитие на компанията в отделите за земеделие и селскостопанско оборудване.

Според него, за да може решението да получи признание сред възможно най-голямата група потребители, то трябва да бъде удобно и достъпно за всички. „Изкуственият интелект може да бъде много полезен тук, както показва иновацията на тазгодишния победител“, добавя Мегенде.

Облачни симулации

Тъй като повечето сателитни изображения могат да се използват, само когато се правят в безоблачни условия, има дълги периоди през цялата година, в които няма налични данни. Решението на ClearSky Vision отключва този по-рано труден за привличане потенциал. Въз основа на облачни симулации, използващи първоначално сателитни изображения без облаци, датската компания е обучила своя ИИ да прогнозира различни параметри, независимо от времето. (БФ)

BayWa Smart Farming Challenge

Предизвикателството за интелигентно земеделие BayWa (BayWa Smart Farming Challenge) е една от деветте категории на партньорите и от 13-те регионални награди в международното състезание Copernicus Masters тази година. Стартиран през 2011 г. от Европейската космическа агенция (ESA) и Anwendungszentrum Oberpfaffenhofen, годишният конкурс работи с компании партньори за насърчаване на развитието и внедряването на бизнес идеи за гражданско използване на сателитни данни.