Спазете съветите на консулта ни д-р инж.техн. Николай Бакалов

Настана януарското време, през което много от домашните производители на вино ще предприемат бутилиране, защото са поизпили добри количества за празниците.

Останало ли е малко от произведеното от вас, не се поколебавайте да го налеете в бутилки навреме. Това, разбира се, е много подходящо да стане през януари, когато студените дни са много благоприятни за избистрянето и стабилизирането на напитката от солите на винената киселина, които се наричат тартарати.

След като се направи отделяне на виното от тези утайки, бистрото вече може да се бутилира. Но независимо, че напитката се е избистрила, преди да предприемете наливането в бутилките, е добре да се филтрира. Много от домашните майстори вече си купуват и филтри за целта. В почти всички райони на България има специализирани фирми и магазини, които продават малки филтри. Цената им е достига до няколкостотин лева.

Филтрираното вино е добре да се сулфитира преди да се бутилира. Това се прави като сигурна гаранция против окисление или други опасни микробиологични процеси.

Пригответе идеално чисти шишета. Ако не са прецизно измити, те носят зарази.

Стъкло или пластмаса?

Може и двете, но стъклото е за предпочитане. Стъклените бутилки се затварят с тапи или кроненкорк. В в магазините, където пазаруват много от домашните майстори, се предлагат и специални устройства за затапване. Имат добра цена и според джоба - от 9-10 лева до стотина лева.

На пазара се предлагат и приспособления за поставяне на кроненкорковите запушалки - те са от десетина до 50-60 лева.

Тапите?

Така наречените Т-коркове се предлагат от естествен или синтетичен корк. Идеални са за бутилки, при които тапите трябва да се свалят ръчно и да се инсталират отново при желание.T-корковете са обаче повече популярни за напитки като ром, водка, уиски. Някои домашни винари ги избират, защото са удобни и с върхове от пластмасови или дървени плоскости в различни размери.

Класически са корковите тапи, които днес се предлагат в най-различни размери и с отлично качество.

Ако ще използвате пластмасови бутилки, трябва да ги пълните така, че винаги да оставяте празно място - около 20 мл. отгоре, виното се разширява.

Сулфитиране?

За бялото вино е особено важно да се направи преди наливането в бутилките, защото запазва цвета и не потъмнява. Това е така, защото със сигурност се опазва напитката от неприятно пожълтяване или покафеняване.

Препоръчителните дози са от 50 до 60 мл на 100 литра вино с 6%-ова серниста киселина. Продава се във всички специализирани магазини в опаковки от 200 до 500 мл и струва около 2-3 лева.

Бутилките е добре да се съхраняват хоризонтално. Най-добре е да да бъдат заредени в стелажи - така няма да поемат въздух. Помещението за съхранението им трябва да няма пряка слънчева светлина и да притежава температура до 20 градуса.

Съвет: затворените с тапа стъклени бутилки могат да се парафинират. Много домашни производители го правят. Парафинът защитава от достъп на кислород.

Някои стопани имат желание да съхраняват виното си с години и да се хвалят с него. Трябва да знаят, че за запазване на качеството бялото вино може да се съхранява от 1 до 3 години, докато червеното - в зависимост от плътността му и алкохолното съдържание, може да се съхрани дори за десетина години и повече.
сн. 04-3