Всички си пожелаваме 2021-а да е по-добра, по-спокойна и по- успешна. И най-вече да сме здрави. Празниците обаче продължават. В народния календар януари е изпълнен с именни дни и други поводи за семейни събирания.

Днес ще ви предложим различни варианти за лесно и вкусно предястие, което можете да приготвите за броени минути и да посрещнете неочаквани гости.

За всяка от рецептите ще са ви нужни 5 яйца.

1. Със сирене или кашкавал 

Продукти: 100 г кашкавал или топено сирене, 1 супена лъжица майонеза, 3 скилидки чесън, няколко клонки магданоз за украса, щипка сол.

Сварете твърдо 5 яйца - около 10 минути. Охладете, обелете и разрежете на две. Извадете жълтъците, прехвърлете ги в купа и ги смачкайте с вилица до гладка смес.

Настържете сиренето на ситно ренде, смачкайте чесъна през преса, а магданоза нарежете много ситно. Прибавете всички съставки в купата при жълтъците и разбъркайте добре. Леко посолете белтъците.
С помощта на чаена лъжичка оформете пълнежа на малки топчета и поставете в центъра на ладиите от белтъци. Украсете с клончета магданоз.

2. С херинга 

Необходими продукти: 100 г херинга или друга риба по ваш вкус, почистена от костите, средно голяма глава лук;, 1 чаена лъжичка растително масло, 1/2 връзка копър, 1 чаена лъжичка оцет, ? чаена лъжичка горчица, щипка сол.

Сварете яйцата, охладете ги и ги обелете. Разрежете ги на половинки и извадете жълтъците. Намачкайте ги с вилица в купа. Нарежете лука на тънки полумесеци и ги попарете с вряща вода, за да премахнете горчивината. Поръсете с оцет и оставете за 10 минути. Изцедете излишната течност. Добавете наситнен копър, сол и горчица и разбъркайте с жълтъците. Напълнете белтъците с този пълнеж. Отгоре поставете парченца от рибното филе и украсете с клонки копър.

3. С гъби 

Продукти: 100 г гъби, 50 г лук, 1 супена лъжица майонеза, 1 супена лъжица масло за пържене, няколко клонки копър, подправки на вкус.

Нарежете сварените и обелени яйца на две. Извадете и намачкайте жълтъците в отделна купа. Нарежете на ситно гъбите и лука, посолете, запържете в масло и охладете. Прибавете гъбите и лука към жълтъците, добавете майонеза, разбъркайте. Напълнете с тази смес белтъците и поръсете отгоре с наситнен копър.

4. С орехи 

Необходими продукти: 70 г орехи, 1 супена лъжица заквасена сметана, 2 чаени лъжички хрян, 1/2 чаена лъжичка горчица, няколко клонки пресни зелени подправки (магданоз и копър), подправки на вкус.

Сварете твърдо пет яйца за поне 10 минути. Охладете под студена вода, обелете внимателно и разрежете наполовина. Извадете жълтъците, намачкайте в отделен съд и добавете към тях накълцаните орехи, хряна, горчицата, заквасената сметана, зелените подправки и солта. Разбъркайте сместа и с нея напълнете белтъците. Украсете отгоре с четвъртинки ядки и магданоз.

5. С шунка 

Продукти: 50 г шунка или филе, 50 г кашкавал или топено сирене, 1 супена лъжица заквасена сметана, 2-3 пера зелен лук, подправки на вкус.

Яйцата се варят 10 минути, охлаждат се, обелват се и се разрязват наполовина. Пасирайте жълтъците в отделна купа, добавете към тях настъргано на едро ренде сирене, ситно нарязаната шунка, зелен лук, заквасената сметана, подправете със сол. Смесете всичко старателно и напълнете половинките белтъци с тази смес. Украсете с клонки магданоз или копър и капки заквасена сметана.

6. Здравословен вариант – с авокадо 

Продукти: 12 яйца, 2 авокадо, 1 връзка пресен кориандър или магданоз, 1-2 люти чушки, 1 глава червен лук, 1 домат, 2 скилидки чесън, 1 супени лъжици лимонов сок, сол, черен пипер, кимион

Начин на приготвяне: Нарежете на ситно авокадото, кориандъра (магданоза), лютите чушки, лука, доматите. Прибавете ги към сварените и смачкани жълтъци. Овкусете с лимонов сок, сол, черен пипер и кимион и разбъркайте добре. Напълнете яйцата и декорирайте с тортила чипс и магданоз.