Ранни десертни сортове грозде

19 декември 2020
В лозята
28566
1 2 3 4 5 6
 

Кога узряват и как да ги отглеждате

Нашата читателка Петрана Георгиева от Кюстендил ни писа, че се интересува от много ранните десертните сортове, които могат да се отглеждат у нас.
Да има такива, ето:

Перл дьо Ксаба 

Това е унгарски сорт, с изключителна ранозрелост. При нашите условия узрява в края на юли и началото на август.

Характеризира се със слаба студоустойчивост, но при измръзване лозите проявяват добра възстановителна способност.

Не е склонен към изресяване и милерандаж.

Гроздът е средно голям, зърното е средно едро, има приятен мискетов аромат. Кожицата му е тънка, оцветена в жълто-кехлибарено.
При валежи зърната лесно се напукват и се нападат от сиво гниене.

Зрялото грозде силно се напада от оси и птици.

Лозите са среднорастящи, с добра родовитост.

Подходяща е смесената резитба - чепове с две очи и плодни пръчки с 10-12 очи, независимо от формировката. Според формировката добивът от лоза варира между 3 и 5,5 кг.

Може да се отглежда докъм 600 м надморска височина.

Мечта 

Узрява с няколко дни по-късно от Перл дьо Ксаба. Гроздът е средно голям, със средно тегло около 250 грама. Зърното е средно едро, с приятен мискетов аромат. Не се напуква, практически устойчиво на сиво гниене. Сортът не е склонен към изресяване и милерандаж.

Лозите са среднорастящи, с много добра родовитост. При високи формировки (асмовидно) резитбата може да е само на чепове с по две очи. Студоустойчивостта им е слаба, но са с добра възстановителна способност. Средният добив от лоза е 4,5-6 кг. Може да се отглеждат и в по-хладни райони при надморска височина 600-700 м.

Черна перла 

Узрява в началото на август. Гроздът е средно голям, с тегло около 300 грама. Зърното е средно едро, има приятен мискетов аромат. Кожицата му е средно дебела, тъмносиня на цвят, жилава, поради което не се напада от оси.

Лозите са среднорастящи, с много добра родовитост. При високи формировки изисква къса резитба - чепове с по две очи. Средният добив е 5-6 кг от лоза. Сортът не е склонен към изресяване и милерандаж. Проявява средна устойчивост на ниски зимни температури и добра възстановителна способност след измръзване.

Може да се отглежда до 600-700 м надморска височина.

Зрялото грозде е практически устойчиво на сиво гниене.

Армира 

Узрява по същото време, когато и Перл дьо Ксаба. Гроздът е средно голям, рехав, с тегло около 400 грама. Зърното е средно едро, продълговато и към върха заострено.

Лозите са силнорастящи, с добра родовитост. При високи формировки резитбата трябва да е къса - чепове с по две очи, за да не се претоварват. Когато формировката е такава, добивът от лоза е 4-5 кг.
Гроздето е практически устойчиво на сиво гниене. Сортът не е склонен към изресяване и милерандаж. Не е студоустойчив, но любителите може да го отглеждат до към 600-700 м надморска височина.

Супер ран Болгар

Познат у нас сорт на всеки професионален и хоби лозар. Узрява през първата десетдневка на август. Гроздът е средно голям до голям с тегло около 250-300 грама. Зърното е едро, продълговато с тънка, жилава, жълто-зелена до кехлибарена кожица.

Лозите са средно до силнорастящи с висока плодовитост. Изискват смесена резитба - чепове с по две очи и плодни пръчки с по 8 до 12 очи.
При полувисока формировка средният добив на грозде от лоза е 4-6 кг. Сортът не е склонен към изресяване и милерандаж, но студоустойчивостта му е слаба. Гроздето е практически устойчиво на сиво гниене.

Плевен 

Узрява през първата половина на август. Гроздът е средно голям до голям, рехав, с тегло около 250 грама. Зърното е много едро с жълто-зелена тънка кожица, месесто, сочно, с неутрален вкус.

Лозите са силно до буйнорастящи, с добра родовитост. Подходяща е смесената резитба - чепове с по две очи и плодни пръчки с по 10-12 очи. При полувисока формировка средният добив от лоза е 4-5 кг.

Сортът не е склонен към изресяване и милерандаж, но в хладна пролет ресите може да се източват в мустаци. При валежи по време на зреенето зърната често се напукват и загниват.

Може да се отглежда до 600-700 м надморска височина.

Мискет ран

Узрява в началото на август. Гроздът е средно голям, с тегло около 260 г. Зърното е средно едро, овално, със силен мискетов аромат. Кожицата му е средно дебела, крехка, тъмносиньо оцветена.
Лозите са средно до силнорастящи, с много добра родовитост. Независимо от формировката, подходяща е смесената резитба – чепове с две очи и плодна пръчка с 8 -12 очи.

При високи формировки (Мозер) средният добив е 4-5 кг от лоза. Може да се отглежда в по-хладни райони до 600-700 м надморска височина.

Кардинал

Това е предпочитанието на много лозари. Узрява в средата и през втората половина на август. Гроздът е средно голям до голям, около 280 грама, полусбит до рехав. Зърното е едро до много едро, със средно дебела, крехка и пурпурно оцветена кожица.

Лозите са силнорастящи, с много добра родовитост. При високи формировки плододава добре и при къси резитби - чепове с по две очи, а средният добив е 4-6 кг от лоза.

Сортът не е склонен към изресяване и милерандаж, но е чувствителен на вирусни заболявания. Слабо студоустойчив е.

При съответни грижи срещу измръзване може да се отглежда в по-високи райони (до 700 м надморска височина), тъй като узрява рано.

Продължаваме със сортовете в следващя брой.

Още от В лозята
0

Сега може да внасяте оборски тор През месец януари лозата се намира в период на относителен покой. Той е подходящ за торене на плододаващите насаждения

0

Къде и как да ги съхраните у дома Читателката Евелина Георгиева от Бургас ни писа, че иска сама да опита да размножи лозички в двора си чрез директно засаждане на пръчки

0

Опреснете лозичките преди да легнат в почвата. 1-2 дни преди засаждането ги накиснете във вода, за да се освежат. Негодните се премахват, а останалите се подготвят

0

Под влияние на ниските температури по време на зимния покой в различна степен измръзват отделни органи и части на лозата. В зависимост от продължителността и степента на понижение на температурата

0

Един съвет от времето на нашите дядовци, запазен и споделен от Златка Баръмова от Нова Загора: След листопада, през ноември или декември лозите може да се напръскат с гладка и фина смес на варно

Последни новини
0

Спазвайте съотношението на съставките, защото е важно Храненето на кравата може да се организира, като се дава по: * 5 кг люцерново сено; * 20 кг царевичен силаж ; * и 8,2 (закръглено 8

0

Наляга ли ви от време на време носталгия по украсените, пищно нацъфтяли водопади от цветя по балконите и в градините? Времето, прекарано на открито сред растения, цветове, аромати и музика

0

В това вярват унгарски учени, които си сътрудничат с над 100 биоферми в страната. Всички те споделят опитите си и резултатите от тях в общодостъпна мрежа Науката е тази

0

Ако има загнили, съсипват се и здравите Ако все още имате от картофите, които сте произвели през изминалия сезон, трябва редовно да ги проверявате. Съвсем нормално е в домашни условия

0

В практиката най-често за отопление на парника се използва т. нар. биотопливо. То включва различните видове оборски тор, слама и някои други материали. * Най-много топлина отделя конският тор

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Регистрация за участие в томбола „АБОНАМЕНТ 2021”
Отговор:Потърсете мнение от специалистите от Института по овощарство в Пловдив. Само по снимка и описание обаче, те едва ли могат да дадат точен отговор. Определянето на сорт става въз основа на много...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Откраднаха кръста, плаче дъщерята Мария Грубешлиева "Оскверниха гроба на мама! Толкова ми е мъчно, че чак буца ми е застанала на гърлото. Взеха кръста! Страх от Бога нямат ли тия хора! Нищо свято не остана вече". Това сподели през сълзи дъщерята на легендарната актриса Стоянка Мутафова – Мария Грубешлиева

Принц Емануил Филиберто Савойски, племенник на Симеон Сакскобурготски, поиска официално извинение и прошка от името на Савоите за подписаните расистки закони на 5 септември 1938 г. от прадядо му крал Виктор Емануил III. 48-годишният принц е внук на последния италиански крал Умберто II, който пък е брат на българската царица Йоанна

"Разочаровани сме от ветото на България по ред причини, първо защото вярваме, че Северна Македония е била готова да започне процеса на отваряне и затваряне на глави с ЕС", заяви посланикът на САЩ в Скопие Кейт Мари Бърнс в интервю за радио Voice of America, цитира думите й Фокус. Според нея ветото крие рискове не само за Северна Македония