Институтът по лозарство и винарство /ИЛВ/ в Плевен има амбиция да възроди старите български сортове, съобщи директорът на института проф.Иван Пачев, цитиран от БТА.

Учените са представили в Министерството на образованието и науката - фонд "Научни изследвания", проект, с който искат да възстановят сортове като гъмза и димят.

"Много държим като научни специалисти да бъдат възстановени тези сортове. Не е необходимо да бъдат в същите площи, които са били в миналото, но те трябва да се върнат като част от сортовия състав на България - изтъкна професорът. - Навсякъде преди България се знаеше с гъмзата и виното от димят, имаше огромно производство, защото старите сортове имат качества, които си заслужават. Виното от гъмза е по-леко, при консумация не създава тежест, няма киселинност, няма сладост - всичко в него е балансирано. Гъмзата се пие по нашите земи от дълбока древност."

По думите му с очакваното финансиране по проекта институтът ще проучи къде би могло да бъдат новите насаждения, ще изследва влиянието на външните фактори като торене, на обработка със съвременни препарати - дали в сорта остават остатъчни количества пестициди, защото целта е производството да бъде екологично.

Институтът в Плевен единствен засега поддържа "Плевенска гъмза" и тази година предлага на гражданите вино от гъмза. Който си вземе веднъж от нас, отново идва, подчерта директорът на ИЛВ.