У нас са Асеница, Триумф и Хемус, отговаряме на Марио Георгиев

Дюлята е овощен вид, който е желателно да присъства във всяка любителска градина. Дръвчето не е много претенциозно, а плодовете са не само вкусни и ароматни, но и много полезни.

У нас най-разпространените сортове са Асеница, Триумф и Хемус.

Хемус

Сортът е получен при кръстоска на Пазарджишка ябълковидна с Чешка. Опрашва се от сортовете Асеница, Триумф и Португалска.
Дървото встъпва рано в плододаване. Плодовете са едри, със средно тегло 450 г, с леко крушовидна до ябълковидна форма. Плодовото месо е сочно, крехко, сладко, приятно кисело със специфичен аромат, без каменисти клетки, с много добро качество. Плодовете узряват в края на септември.

Асеница

Кръстоска е на сортовете Пловдивска и Пазарджишка ябълковидна. Сортът е самоопрашващ се. Встъпва рано в плододаване. Плодовете са едри с тегло 430 г, а кожицата е тънка, гладка, зелено-жълта. Месото е бледожълтеникаво, крехко, сочно, умерено кисело, с приятен аромат и почти без каменисти клетки около семенната камера. Узрява в началото на октомври.

Триумф

Сортът е получен при кръстосано опрашване на Пазарджишка ябълковидна и Чешка. Цъфтежът е ранен. Подходящ опрашител - сорт Португалска. Плодовете са едри - 420 г, крушовидни, гладки, със слабо изразени ребра. Плодовото месо е жълтеникаво бяло, крехко, умерено сочно, кисело с приятен аромат. Плодовете узряват през втората половина на октомври.

От плодовете на дюлята се приготвят ароматни сладка, желета, конфитюри, компоти, сокове и др.