А при свинете форсирайте угояването

Трябва да можете сами да приготвяте овесено мляко. Ето как да го направите: един килограм непресят овес залейте с предварително завряла вода, която сте охладили до около 30-35 градуса.

Разбъркайте добре получената каша и я оставете на топло да престои 3-3,5 часа. След това прецедете през цедка. Полученото овесено мляко е изключително полезно за малки и подрастващи прасенца. А останалата каша в цедката може да дадете на кравата или телето.

С наближаването на Коледа трябва да започнете да форсирате угояването на свинете. Разбира се, това се прави според желанието на стопанина - дали прасето да има повече сланина, или да е по-постно месото.

Картофите са сред любимите и основните храни за свинете. Когато изхранвате с картофи, трябва да спазвате две основни правила.

Първото е, че трябва предварително добре да ги измиете.

А второто е - дават се само сварени. След като сте ги сварили, вече може да ги нарежете или намачкате и да ги давате с други фуражи - запарена коприва, трици, смески и различни кухненски отпадъци.

Възрастните свине обичат кореноплоди

Има правила и при храненето с тях: ако ги давате като витаминна добавка или диетично изхранване, обемите са малки и се дават в суров вид. Например наразяни на дребно различни плодове и зеленчуци - ябълки, тикви и др.

При изхранването в сурово състояние кореноплодите са за едно хранене. Когато обаче са основна храна - количествата са големи и задължително предварително се сваряват.

И още:

* Вареното цвекло се дава охладено и размесено със смески или трици.

* А сладката ряпа, тиквата и морковите преди варенето се надробяват.

Съвет: Водата, в която сте варили различните кореноплоди и плодовете, използвайте за запарка на грубите фуражи. В нея има много полезни вещества.

* Незабравяйте да давате и сено. Обработете го, като предварително го накълцате и след това го залейте с гореща вода. Оставете го да престои 2-3 ч и може да го давате на свинете.