Обрязването правете със специален нож

През лятото козата се движи много и копитният й рог се изтрива по естествен начин. През зимата

при дефицит на движение копитата израстват

и трябва да се изрязват не по-рядко от веднъж месечно.

При подрастващите животни копитата започват да се изрязват от 3-месечна възраст според израстването, но не по-рядко от веднъж на 2-3 месеца.

Най-удобно е "маникюрът" да се прави с помощник и да се използва специален копитен нож, остро заточен секатор или ножица (когато обрязвате копитата на яретата, които са по-меки). За да не нервничи козата, най-добре закачете пред нея листнициза хрупане.

Първо почистете копитната цепка

за да се вижда добре израсналият копитен рог. Подравнете задната мека пета на копитото. Режете по малко, на слоеве. за да не нараните копитото. Най-добре е да започнете от петата към предната част. Изрязва се до розовата повърхност, по нататък – не! Защото там вече са кръвоносните съдове.

Резултатът, който трябва да постигнете, е

гладко и розово стъпало

и мека среда наравно с твърда околна част.

След процедурата може да измиете копитата с топла вода и сапун и да дадете на козата сухар за търпението. За всеки случай си подгответе йод, памук, бинт или бактерициден пластир.
И един съвет от опитни козевъди: не изрязвайте копита по време на пълолуние и новолуние, тъй като случайните порязвания ще кървят по-дълго и по-обилно.