Ако искате да си направите второ вино, както пита Красимира Кирилова от Вълчедръм, има важни подробности, които трябва да се спазят.
След отделянето на първото, във вода, равна на количеството на отделеното вино, внесете захар за получаване на разтвор с 21-22% захарност. За целта съотношението захар-вода трябва да е 1:4,5. С този захарен разтвор се заливат джибрите, за да се създадат условия за алкохолна ферментация.
Внимателно се следи ходът на ферментационния процес. След приключване на бурната ферментаця, виното се отделя и се налива в съдовете за тихата. Качеството на това второ вино отстъпва в известна степен на първото и вие сигурно го знаете.
Има още един изход, до който някои стопани прибягват. Възможно е да се смесят първото и второто вино, за да се получи вино със задоволителни качества.
Коментари