Как да очистя бурето от виното, за да го използвам за ракия, пита Вергил Владимиров от град Сливница.

Трябва да се действа по следния начин: Първо се очиства виненият камък, ако има такъв. За целта в бурето се пуска железен синджир, единият край на който се закрепва отвън до враната. Търкаля се, за да може синджирът хубаво да остърже всичко.

Ако бурето е чисто и няма камък, то се измина двукратно с варно мляко.

Каква е рецептата за варното мляко?

Размива се гасена вар във вода - в съотношение 1:3, с цел разтворът да получи консистенция на прясно мляко.

Може да се ползва и горещ 10% разтвор на сода за бъчви. В 10 л гореща вода се разтваря 1 кг сода. След измиването бурето се изплаква първо с гореща вода, а после 2-3 пъти със студена. Особено важно е водата от последното плакнене да бъде бистра и безцветна.

Съдове, съхранявали или за съхраняване на ракия, не се напушват със серни ленти.