При съвременната растителна защита нормата на пръскане се поддържа с високотехнологични компютри, което осигурява надеждност и прецизност на пръскачките

Едва ли земеделски стопани, които сеят есенници на площи от около хиляда - две хиляди дка, разпръснати на различни места в съответното землище ще пръскат посевите си със самоходни или големи навесни и прикачни пръскачки. Такава е ситуацията, например, сега по нивите в Благоевградско, в Подбалкана или в Югоизточна България. Нивите не са големи, не са комасирани, поради природни и други дадености.

Просто не е рентабилно

да се хабят ресурси и излишни усилия. Най-добра работа, по всяка вероятност, ще им свършат вентилаторни или щангови спреъйри с обеми на работните резервоари от 500 до 6000 л. За сравнение най-голямата пръскачка на бранда Hardi, модел RUBICON е самоходна с вместимост 9 000 л и очевидно не приляга за некомасирани площи от порядъка на около 2-3 хиляди дка.

Така мисли и известният картофопроизводител от района на Велинград Атанас Бирников, който поради изискванията на сеитбооборота върху част от освободените от картофена продукция площи засява тази есен житни култури на площ от около 600-700 дка.

За тази важна полева операция при него има и допълнително благоприятно обстоятелство - той сречели голямата награда от годишната (2020 г.) томбола за абонамента на в. “Български фермер“. Мимоходом ще отбележим, че в момента тече кампанията за томболата за 2021 г., голямата награда за която е автоматично газово оръдие за плашене на птици и диви животни, осигурено от „Агроин“, Стара Загора. Абонирайте се! Така винаги печелите полезна информация, която стига до вас навреме, вместо сами да я търсите.

През февруари, по време на АГРА 2020, г-н Бирников и неговият екип получиха наградата пръскачка марка Corbins lexon с вместимост на резервоара 500 л, предоставена от Агротайм техник от гр. Исперих. Той сподели преди дни, че рано напролет, когато сезонът започне, ще пръска с хербициди, като за по-големите парцели ще използва по-голямата си пръскачка Project royal с капацитет 2 700 л, а на по-малките ще пусне по-икономичната щангова Corbins lexon. За пръскачките си той използва трактор с мощност 120 к.с. Иначе казано, опитният агроном и стопанин

ще преценява конкретно къде и как

да обработва нивите си. Така ще използва пълноценно и икономично техническите характеристики на наличната си техника.

Производители на зърнени култури от неговите мащаби у нас са няколко хиляди. И те работят с пръскачки от този тип, като разчитат във времето на пандемна стагнация на икономични машини, работещи с ниски енергийни мощности и прецизно разпръскващи препаратите, според изискванията на екологичните практики. Вероятно сред тях има и такива, които са предвидили да се снабдят с нов модел пръскачка с възможност за работа при по-малко десари.

За тях, с цел да подпомогнем избора им, огледахме някои марки, които

отговарят на свитите възможности за инвестиции

в нови машини. Нещо повече, всички днешни полеви пръскачки трябва да отговарят на стандартите за екологичност и безопасност на ЕС. Те включват перфектно и равномерно пулверизиране на работния разтвор, максимална точност и ефективност при разпределението на препаратите за РЗ, намаляване на времето за пръскане. Постига се гъвкавост, надеждност и продуктивност, които осигуряват максимално използване на времевите прозорци за работа.

На случаен принцип избираме като първи пример вентилаторната пръскачка NIMBUS с четири версии в горната граница за средно големи пръскачки с резервоар от 3600 до 6000 л, с подсилена стоманена рамка и хидропневматични окачвания на оста. Хидравличните им щанги са с размах от 18 до 36 метра при различните модели. Имат и система за повдигане, балансиране и регулиране и на наклонени щанги.

Оборудвани са с електрически клапани за отваряне или прибиране на щангата със 7 движения. Разпределението и смесването на препаратите за РЗ става в 5 секции, благодарение на универсалния компютър тип DPAE.

Друг модел от подобен тип и големина е RICOSMA STRATUS, която има подсилен полиетиленов резервоар с пълен разряд. Хидравличната двойна бъркалка за смесване работи без проблем при пълен контрол. Снабдена е с устройство за изпускане на резервоара според ЕС регламентите. Тристъпният блок за управление е с телескопично регулиране на процесите и на теглича. За високото качество се грижат и иновативните помпи тип COMET или ANNOVI. Така с пръскачките STRATUS и NIMBUS фермерът може да разчита на

рационална и ефективна защита на културите

както и на значителна икономия на работен разтвор. На практика това означава намаляване количеството на пестицидите и по-малко замърсяване на околната среда.

По-ниският клас прикачни пръскачки са тези с марка ММ за трактори с мощност до 100 к.с. За нашите фермери би бил интересен моделът с вентилатор серия AT-TR с резервоар от 1000 или 2000 л. Пръскачката AT-TR гарантира на потребителя добро и надеждно изпръскване според нуждите му и състоянието на обработваните култури. AT-TR е оборудвана с традиционните резервоари за пръскане и за измиване на машината след работа, всмукателнни филтри с клапани и дистанционно управление BY MATIC. Обхватът на пръскане е 14 м. Но може и повече в зависимост от метеообстановката в момента на работа.

В няколко варианта са известни на пазара и универсалните пръскачки SPRAYMASTER на италианската фирма FLORIDA. Те осигурят ефективна растителна защита и възможност за работа при малък, среден и нормален размер на обработваемите площи, в диапазони от 100, 350, 500 до 800 л/ха. Тези спрейъри, както и другите от същия клас доказват своя добър прагматизъм:

- висока ефективност на изпръскването

- точно и равномерно пулверизиране на препарата за РЗ

- значително намаляване на времето за пръскане

- минимални загуби и разсейване на работния разтвор

- максимална гъвкавост при работа.

Пневматичното пулверизиране, извършено от SPRAYMASTER, все пак показва някои разлики в сравнение с традиционнните изпръскващи системи с големи обеми. Тя се състои в пръскане с фини капки с много малки и еднакви размери. Тук е интересно да се отбележи, че големите и неравномерни капки не са предимство, тъй като те постигат по-малко покритие или веднага падат от растенията, с което се намалява ефектът от агрозащитата. Прецизното пръскане с SPRAYMASTER води до добри резултати и значително спестява работен разтвор. Така се намаляват разходите на време, труд и гориво и се

постига нужната по-висока рентабилност

При работа могат да се получат икономии на разтвор до 60%, на РЗ продукт до 10%, на време до 40%. Това позволява на пръскащия агрегат да отговори на стандартите за хигиена на полето, за здраве и устойчивост на посева, както и за безопасността на оператора според всички изисквания и зелени норми на ЕС.

Пръскачката SPRINTER на известната фирма BERTHOUD е също един твърде възможен вариант за избор. Тя е компактно устройство с резервоар от 2500 л, подходяща е за обработка на средни по мащаби площи и е идеална за култури за животновъдни цели. Прецизното изпръскване е нейната сила. С 4 различни работни ширини (18, 20, 21 и 24 м) според модела, със сранично сгъваема щанга, с отлична стабилност на равен терен, на наклони и в завои пръскачката SPRINTER гарантира продуктивност при всякакви условия. Сравнително малките й размери, ниско тегло и намалената поддръжка я правят машина, която не изисква висока теглителна мощ и пести препарати и разходи за гориво.

ДОПЪЛНЕНИЕ 

За малки по мащабите си площи със зърнени култури или рапица подходящи са и пръскачките на италианската компания RICOSMA и турската PARLAYAN, които са представяни и друг път в нашия вестник. Модел ATTILA на RICOSMA, снабден с резервоар с обем 2500 л, с нова помпа тип Annovi с капацитет 250 л/мин, е в наличност на пазара. Щангата с размах 24 метра, тип BILP, хидравличното управление, тройните керамични дюзи (едната е противоветрена), 40-литровият смесител за препарати, при който нормата на смесване се контролира от компютър, правят пръскачката ATTILA добър избор за по-малки и средно големи производители.

У нас са налични и различни версии на пръскачката PARLAYAN с вместимост за работния разтвор от 800 до 3000 л (по желание на потребителя) и ширина на хидравлично управляемите щанги от 10 до 24 м. И тя показва нужните качества за работа при нашите, често нелеки, полеви условия. Нормата на пръскане се поддържа с високотехнологичен компютър, което осигурява точност и надеждност на РЗ. Тя работи с 4 мембранна италианска помпа с дебит до 250 л/мин и налягане до 50 бара. Конструкторите са предвидили автоматично смесване и разбъркване на работния разтвор. Дюзите са регулируеми, двустранни и имат функция за затваряне.