За кого е от полза?

Ако отглеждате домашни птици, риби, влечуги и други дребни бозайници, с мини ферма за брашнени червеи ще можете да им осигурите пълноценна и обичана храна с минимални разходи. Ако пък сте и рибар, с лична ферма за червеи ще имате постоянна стръв.
Почти всички видове животни (с малки изключения) ще се радват да се хранят с брашнени червеи. Дори хора по света ядат брашнени червеи, заради високата им хранителна стойност.

Освен че можете да ги предлагате живи на животните, има вариант и да ги изсушите за по-късно ползване. Или пък да оставите излишните червеи да се какавидират. Какавидите са по-меки, без твърда черупка и са по-лесни за усвояване. Не ги ли използвате като какавида, на следващ етап ще се превърнат в брашнени бръмбари. Тях може да давате на пилета или да ги подарите на други хора, които искат да създадат своя колония от червеи.

Хубавото е, че фермите за червеи изискват минимални операции и поддръжка. Любители разкриват, че произвеждат над 100 000 червея на седмица, а им отнема малко повече от час за поддръжка, която включва пресяване и хранене. Така за седмица се създават брашнени червеи, какавиди, бръмбари и екскременти, които могат да са от полза за градинарите.

Преди да започнем

Какавида

Какавида
  Брашнен бръмбар
Брашнен бръмбар

Първото и най-важното нещо, което или ще направи фермата ви лесна за управление, или ще я превърне в трудоемък кошмар, който никога не свършва, е ротацията.

Когато червеите са напълно пораснали, те ще започнат да се превръщат в какавида, после – в бръмбари. Когато забележите, че стават какавиди, ги отделете в нови кошчета. Правете това при всяка една промяна във фазите на растеж. Обикновено в рамките на няколко дни ще забележите, че броят на какавидите бързо нараства.

Не забравяйте да си дадете няколко месеца, за да проучите процеса. Средно отнема 2 месеца за напълно функционираща ферма. След като преминете един цикъл, можете да започнете да давате червеи на вашите кокошки.

Как да я направите

Нужни материали: 2 пластмасови кутии с по 3 чекмеджета; пластмасова мрежа; пластмасова по-голяма кутия; хавлиена кърпа; овес и/или пшенични трици, царевично брашно; храна за червеи - ябълки, моркови, картофи/-ени обелки.

Изрежете дъното от 2 чекмеджета и ги заменете със ситна пластмасова мрежа. Двата комплекта чекмеджета ще бъдат поставени в по-голяма кутия с кърпа, поставена отгоре за допълнителна топлина. Червеите трябва да живеят в контролирана температура между 15-20 градуса.

Чекмедже 1: за бръмбари 

* пластмасова мрежа на дъното

* легло от овес

* картонена ролка от тоалетна хартия, за да има къде да се крият

* храна

Чекмедже 2: за техните яйца

* царевично брашно;

* отнема от 1-4 седмици да се излюпят.

Чекмедже 3: за малки червеи

* овесено легло;

* храна;

* преместете тези, които стават средни на големина

Чекмедже 4: за средни червеи

* овесено легло;

* храна;

* преместете тези, които стават големи.

Чекмедже 5: за големи червеи (най-подходящи за храна на домашни птици)

* овесено легло;

* храна;

* големите ще се превърнат в какавиди. Преместете какавидите в първото чекмедже, където ще станат на бръмбари в рамките на 1-3 седмици.

Чекмедже 6: за екскрементите им – тор за градината ви.

Изрежете 5 допълнителни пластмасови мрежи, които да поставите върху чекмеджетата 1-5. Това ще помогне да се предотврати излизането на брашнените червеи от чекмеджетата. Почиствайте фермата на всеки 2 седмици.

Източник: blog.meyerhatchery.com