Запитвали ли сте се откъде идва тамянът? У нас той рядко се използва за друго освен за църковни обреди, за традиционно прекадяване на къщата на някои от големите празници, за пречистване.

Тамянът, който познаваме, малките кехлибарени или кремави кристалчета с особен аромат всъщност са най-обикновена смола. Добре де, необикновена смола. При това с множество предназначения.

От баба знам, че ароматът на тлеещ тамян успокоява колики при бебенцата, но приложенията му в народната медицина и хомеопатията (но не само) не спират дотук. Още древните народи на Китай, Египет и Персия употребявали тамян и миро. С тях лекували и ги използвали в своите свещени обреди. Можете да закупите над 20 вида тамян на следния линк. Твърди се, че тамянът е бил един от даровете на тримата мъдреци при рождението на Исус.

Легенди за него има много, а научните факти само ги подкрепят. Проучвания доказват, че свещаната смола подобрява състояния като артрит, астма, устната хигиена (в това число кариеси, зъбобол, афти), храносмилателни проблеми. Не толкова подкрепени, но не и отхвърлени, са твърденията, че помага при диабет, редуцира стреса и депресията, предотвратява сърдечни проблеми, има ефект при акне и други кожни проблеми.

В много козметични продукти тамянът взима активно участие, защото действа благотворно на кожата, особено в процеса на стареене. Ароматът му пък е оценен високо в парфюмерийната промишленост.
Употребата на смолата с цел лечение рядко предизвиква странични или нежелани ефекти, но консултацията със специалист е задължителна!
Факт е, че най-големият производител на тамян са Индия и Африка, а най-големият потребител – църквата.

Добива се от дърветата Boswellia 

Ароматната смола се добива и обработва основно ръчно. Прибира се два до три пъти годишно, като последната „реколта“ е най-добра по ред причини. Колкото по-тъмен и наситен е цветът на кристалчетата, толкова по-високо е качеството.

Самият добив става чрез специални нарези върху стволовете на пет вида дървета от род Boswellia. За съжаление „експлоатацията“ им води до подтискане на растежа и развитието, както и до застрашително намаляване на популациите в диво състояние.

Смола се отделя, когато дърветата достигнат 10-годишна възраст, което допълнително усложнява производството.

Босвелиите са красиви 

Тамяновите дървета са не много големи - с височина над 3-5 метра. Стволовете са покрити с кора, която се бели на люспи, подобни на хартия. Цветът ѝ може да бъде червеникав, сивкав, кафяв, зеленикав.
Строежът на короната е характерен. Клончетата са тънки. Листата са сложни. Цветчетата са събрани в красиви гроздовидни съцветия, а след тях се образуват оранжево-червени плодчета.

Най-интересната и уникална част са корените. Те са способни да закрепят растенията върху гола скала.

За пречистване на душата и къщата 

Каденето с тамян е един вид ароматерапия, но с много по-силен смисъл. Смята се, че издигащият се дим отнася молитвите ни нагоре и ни свързва с Бог, гони злите сили от нас, домовете, работните ни места.
Всъщност, ароматът на тамян влияе на настроението, пречиства ума и душата. Доказано е, че действа антибактериално в помещения.
Ако обаче сте решили да кадите, не забравяйте, че е твърде възможно да ви повлияе зле. Силната миризма може да предизвика гадене, световъртеж, главоболие и др.