Тази пролет ще имате възможност за втора поредна година да засеете на вашите полета новите слънчогледови хибриди с характер от БАСФ, които успяха да се отличат през 2020 г. с много добра адаптивност при стресови условия - силно засушаване и високи температури, отличен добивен потенциал и много високо маслено съдържание, въпреки липсата на валежи и горещото лято.

През изминалата стопанска 2020 г. специалистите от техническия отдел на БАСФ заложиха над 20 опита с хибридите Акордис CLP, Лорис CLP, Дракарис CLP, Колорис CL, новото предложение Алурис CLP и бъдещите кандидати за сезон 2021. На тези опитни полета, както и на множеството производствени площи, хибридите, предлагани от БАСФ, демонстрираха категорично своите предимства:

Адаптивност при стресови условия;

Толерантност на болести, вкл. мана;

Отличен потенциал за добив;

Високо маслено съдържание;

Устойчивост на синя китка;

Толерантност на Clearfield® и Clearfield® Plus хербициди.

Ето и няколко думи за петте хибрида от продуктовата листа на БАСФ за сезон 2021.

Акордис CLP е средно ранен линолов Clearfield® Plus хибрид за високи цели и високи резултати. Подходящ за средно и високо интензивна среда на отглеждане, характеризиращ се с високо съдържание на масло. Хибридът притежава изтеглен цъфтеж, което гарантира едно по-добро опрашване и оплождане при неблагоприятни условия. Друга важна характеристика е много високата толерантност на болести, като склеротиния, алтернария и фомопсис. Акордис е хибрид за широко позициониране, което го прави подходящ за всички райони на България.
Лорис CLP е средно ранен линолов Clearfield® Plus хибрид с високо съдържание на масло и отлична адаптивност към условията на средата. Хибридът се отчете с най-висок среден резултат от всички опитни полета на БАСФ през 2020 г. Лорис притежава мощен начален старт, устойчивост на синя китка (А-G) и много добра толерантност към фомопсис. Хибридът се характеризира с отлична адаптивност към различните почвено-климатични условия в България, което го прави подходящ за засяване във всички части на страната.

Дракарис CLP е ранен линолов Clearfield® Plus хибрид, който остава кратко на полето и дълго в сърцето. Подходящ е за средна до ниска интензивност на отглеждане. Хибридът се характеризира с много висока устойчивост на мана и силен старт и развитие на растението. Поради своята ранозрелост хибридът успява да изпревари високите температури по време на опрашване, което го прави изключително подходящ за оглеждане в райони, за които е характерно горещо и сухо време. Дракарис се препоръчва за отглеждане в района на Южна България, както и на полета с по-бедни почви и висока надморска височина. Хибридът е подходящ за сеитба и като втора култура.

Колорис CL е средно ранен линолов Clearfield® хибрид с отлична гъвкавост за стабилни добиви при стресови условия. Притежава средни по височина растения, с отличен старт и развитие, както и с много висока устойчивост на мана. Характерно за Колорис е много доброто опрашване и наливане на зърното дори и в горещи и сухи условия на отглеждане. Това го прави подходящ за засяване в района на Южна България и тези части на Северна, където често се наблюдават високи температури и липса на валежи през лятото.

Алурис CLP - НОВ e късен линолов Clearfield® Plus хибрид с много висок добивен потенциал, подходящ за високо интензивна среда на отглеждане. Характеризира се с мощни растения със силен старт и развитие. Притежава много високо маслено съдържание и отлична толерантност на основните болести в слънчоглед, вкл. и най-висока степен на устойчивост на мана. Алурис е интензивен тип хибрид и е подходящ за отглеждане в района на Северна България, на полета с високо съдържание на хранителни вещества.

Благодарение на своята високодобивност, отлична адаптивност към почвено-климатичните условия на България, много добрата масленост и толерантност на болести, от БАСФ са уверени, че слънчогледовите хибриди: Акордис CLP, Лорис CLP, Дракарис CLP, Колорис CL и Алурис CLP - НОВ ще бъдат предпочетени от все по-голям брой фермери през сезон 2021.

Повече информация за слънчогледовите хибриди на БАСФ, както и за актуалните промоции може да намерите на www.agro.basf.bg, на фейсбук страницата на BASF - Решения в земеделието или да се обадите на търговския представител на БАСФ за региона.