За да запазите по-дълго време реколтата, която сте прибрали от зеленчуковите лехи, важно е да спазите някои основни изисквания. Най-добре е, разбира се, продукцията да се постави при контролирани условия, но вкъщи това не е възможно.

В домашни условия съхранението става най-добре в мазето, на тавана, на остъклена тераса, както и в ровници в градина.

1. В мазето

Най-често стопаните съхраняват произведената продукция в мазето. Най-добре се запазват плодовете и зеленчуците в помещения с пръстен под, какъвто е в много от старите къщи. Повечето помещения обаче са с циментов под и затова е препоръчително продукцията да не се оставя директно на него, а да се нарежда на палети, на дъски, да се поставя в щайги, на стелажи, в чували и т. н. Разбира се, по-удобно е да има рафтове, тъй като на тях се побира повече продукция.

2. На тавана

Мястото е подходящо да се съхраняват луковите видове - лук, чесън и арпаджик.

Там може да се държи и фасулът, който е най-добре да се насипе в платнени чували.

На тавана се съхраняват и семена от зеленчуци или цветя, както и луковици на цветя.

В помещението се държат и разнообразни сушени плодове и зеленчуци.

3. Други

Градинарска продукция може да съхраните още в остъклени тераси, в ровници, направени на подходящо място в градина, под навеси и други.

ПО-ДОБРИ УСЛОВИЯ

Ако в помещението въздухът е прекалено сух, поставите съдове с вода на пода.

Когато мазето е по-влажно, направете изолация, като покриете пода с дъски, за да изолирате зеленчуците от влагата.

Когато подреждате продукцията на стелажи, отдолу слагайте тези зеленчуци, които предпочитат по-висока влажност, а нагоре - тези, които издържат и на по-сухо.

Гниене по зелето - опасна болест е

Напомняме на Георги Желев

Нашият читател сподели, че тази година е отгледал много зеле. Част от него иска да съхрани, за да има свежи зелки през зимата. А ние му напомняме, че това може да продължи дори до февруари – март, ако спази някои изисквания.

Здрави глави:

За съхранение изберете зеле от късните сортове.

Главите трябва да са добре завити и не много големи.

Не оставяйте напукани зелки или такива, нападнати от неприятели.

Зелките задължително трябва да са сухи.

Оставете 7-8 см от кочана. Това се отразява благоприятно, тъй като кочанът и коренът хранят зелките по време на съхранението им.

Внимание!

Спазите ли следните изисквания, ще предотвратите опасността от развитието на някои опасни болести, които се развиват по време на съхранението. В този период зелките се нападат от бяло и сиво гниене.

Бялото гниене се изразява в жълтеене, а по-късно и в полумокро гниене на долните застаряващи листа. По-късно гниенето преминава върху главата. Нападнатите тъкани омекват и изгниват, а по-късно се покриват с бял налеп.

Сивото гниене започва от външните листа и наподобява кафяви петна. Във влажно време те се покриват със сив пухкав налеп. Загниването продължава към вътрешността на главата.

Коя е най-подходящата почва за зеленчуците?

Иска да знае Хриси Цветанова

Тъй като зеленчуковите култури имат кратък вегетационен период, е препоръчително да се отглеждат на плодородни почви - дълбоки, рохкави, топли и богати на хранителни вещества.

Подходящи са черноземните, карбонатните, ливадно-алувиалните почви.

Неподходящи са както тежките, глинести и водонепропускливи почви, така и бедните песъчливи или каменисти почви.

В градините или на вилите, където почвите са по-лоши, също може да се отглеждат зеленчуци. За целта преди това е препоръчително да се подобрят.

Това се постига с внасяне на оборска тор, дрениране, почистване от камъните и едрите примеси, редовно разрохкване и други.

Събиране на семена от кореноплодни

Образуват се на втората година, обръщаме внимание на читателите

Кореноплодните видове - моркови, цвекло, коренов магданоз, целина, пащърнак и ряпа, са двугодишни растения и затова семена от тях се получават през втората година на отглеждането им им.

Действие в 5 стъпки:

Късно през есента извадете кореноплодите от лехата.

Презасадете ги в сандъчета с пясък.

Поставете съдовете в мазето.

Рано напролет извадете кореноплодите и ги засадете в богата на хранителни вещества почва.

Когато се появят цветоносните стъбла, добре е да ги привържете към колчета, за да не се прекършат.