Може да се приготви дори от начинаещи градинари

Чрез компостирането се оползотворяват различни органични отпадъци, както и растителни остатъци от градината, които в противен случай трябва да се изхвърлят. По този начин не само се пестят ресурси, но се осигурява полезен тор за растенията в градината, както и за стайните цветя.

Предимствата са:

Обогатява и подобрява почвената структура.

Ограничава се използването на други торове, т. е. така се пестят средства.

Отглежда се екологично чиста продукция.

Приготвяне

За да приготвите качествен компост, трябва да знаете какви материали може да използвате и какви - не. Освен това е необходимо да спазвате и правилно им съотношение.
Условно подходящите материали се разделят на зелени и кафяви.

1. Зелени

Това са материали, които са богати на азот и се разлагат по-бързо.

Такива са прясно окосена трева, отпадъци от кухнята и др.

2. Кафяви
Тези материали са богати на въглерод и при тях процесът на разграждане е доста по-бавен. Такива са сухи листа, клонки, хартиени отпадъци и др.
Ще се получи качествен компост, когато зелените и кафявите материали са в правилно съотношение. Най-доброто съотношение на въглерод и азот е 20-30 към 1 мерни единици, т. е изхвърлените отпадъци трябва да съдържат 20-30 пъти повече въглерод от азот. По-просто казано това означава, че за 1 част зелен материал трябва да има 2-3 части кафяв.

Внимание!

Ако въглеродно-азотното съотношение е по-високо, процесът на разлагане ще започне по-трудно и ще трае по-продължително.

При обратното съотношение ще се получи гниене и ще се отделят неприятни миризми.

Подходящи материали

Материалите, които се поставят в компоста, се разделят според бързината на разграждането им:

Бързо разграждащи се: зелени листа, свежо окосена трева, оборски тор.

Средно разграждащи се: обелки от плодове и зеленчуци, сено и слама, пакетчета чай, кафе и филтри, отпадъци от растения.

Бавно разграждащи се: сухи листа, растителни остатъци от резитба, дървени стърготини, черупки от яйца, косми, вълна и естествени влакна, костилки и семки от плодове, шишарки и борови иглички.

Други материали: пепел от растителни остатъци или дървен материал, картон и хартиени отпадъци, салфетки и тоалетна хартия.

Въздухът и влагата са най-важните условия

Всички материали, които са поставени в компоста се разграждат благодарение на микроорганизми. За да могат те да си свършат работата, трябва да има подходящи условия.

По време на разграждането обемът на компоста намалява, а това води до намаляването и на кислорода.

Когато разбърквате компостната купчинка, подобрявате проникването на свеж въздух вътре. Колкото повече разбъркате, толкова по-добре. За 1 месец е препорэчително да го направите поне 2 пъти.

За да работят добре микроорганизмите, те се нуждаят и от влага. Влажността на компоста трябва да е около 60%. Това означава, че когато разбърквате материалите, те трябва да са влажни на пипане, но не и да стича вода от тях.

Съвети:

Ако съдържанието е много сухо, прибавете вода или още зелени материали.

Ако е влажно, сложете кафяви материали и разбърквайте по-често.

КОМПОСТЕР

Снабдете се с компостер. Той е много удобен, не заема място, по-хигиеничен е. Може дори да се постави на терасата. Освен това процесът на компостиране протича много по-бързо.

Кога е готов?

Компостът е готов за използване най-рано след 5-6 месеца, като разграждането може да продължи и до година. Качественият компост е шуплив, с тъмнокафяв цвят и приятен аромат на свежа почва.
С компост може да торите всички растения в дворната градина, включително и стайните цветя.

Компостът може да се внася при есенното торене на градина, при пролетното засяване/засаждане, както и за подхранване на почвата по време на вегетацията. Сместа е подходяща и за декоративни растения, овощни дървета, както и за подхранване на тревната площ.

Когато в компоста има останали неразградени парчета, отделете ги и ги поставете в новия компостен куп